Следят противопожарните мерки в горите, Благоевградска област на челно място по горски пожари

Снимка: Infomreja.bg, архив

Изпълнителна агенция по горите призовава всички граждани да бъдат особено внимателни и да се въздържат от палене на огън сред природата, включително и в земеделски земи, където паленето на огън е абсолютно забранено.

Експерти от Изпълнителната агенция по горите, регионалните дирекции по горите, съвместно със служители на „Пожарна безопасност и защита на населението” извършват непрекъснат контрол по изпълнението на предвидените противопожарни мероприятия през летния пожароопасен сезон. Проверките се предприемат с цел провеждане на превантивни мерки за предотвратяване на пожари в горите и земеделските територии на страната. 

Обект на проверка са горските територии на страната. Особено внимание се объръща на направата на нови и поддържане на стари противопожарни просеки и минерализовани ивици. Следи се и за почистването на тревни горими материали покрай железопътни линии и пътища, линейни съоръжения, земеделски земи, вилни зони, туристически хижи и др. 

Служителите от Агенцията и регионалните дирекции по горите следят и за строгото спазване на заповедите за пожароопасния сезон, който вече е обявен във всички области на страната. Проверява се готовността на държавните горски предприятия за обслужването на специализираните автомобили за патрулиране и първоначална атака на горски пожари.

От началото на годината в горските територии на страната са възникнали 201 пожара. Най-много е засегнатата горска територия в района на дейност на РДГ Берковица. Най-много са пожарите на територията на РДГ Благоевград и РДГ София, но не са върхови, т. е. гората не е унищожена напълно.

ИАГ припомня едни от основните правила за пожарна безопасност, които  трябва да се спазват: 

• При забелязване на пожар в гората е необходимо незабавно сигнализиране и осъществяване на връзка на телефон 112.

• По време на пожароопасния сезон, който продължава до месец ноември, се забранява паленето на открит огън и извършването на огневи работи на разстояние по-малко от 100 метра от границите на горските територии.

• Забранено е още паленето на стърнища, суха трева и слама по слоговете и крайпътни ивици и други площи със суха растителност, намиращи се в горския фонд и на разстояние до 100 м. от него. 

• Забранено е  хвърлянето на незагасени цигари и клечки кибрит при преминаване през горски насаждения. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK