Първо ОУ „Св. св. Кирил и Методий” - „Училище на възрастта на континент”

Снимки: Infomreja.bg

Проф. Христо Пимпирев се срещна с учители и ученици от учебното заведение

На среща с проф. Христо Пимпирев /първият българин, стъпил на Антарктида/ започнаха инициативите за 200-годишния юбилей на ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ – Кюстендил. Инициативата, която се проведе в голямата зала на Читалище „Братство“, бе озаглавена „Училище на възрастта на континент”.

„Наистина много смело и предизвикателно е да сравниш континент с училище, но е факт, че и континентът Антарктида и нашето училище отбелязват 200 години. Можем само да се гордеем, че сме наследници на една традиция.

В продължение на 40 години училището е било само за момчета, по-късно в него започват да учат и момичета, по-заможни българчета. Училището през годините винаги е давало най-доброто като знания на учениците”, каза по време на откриването на срещата директорът на училището, Мариана Панчева.

Срещата в Кюстендил е само дни след последното участие на проф. Пимпирев в 28-та българска антарктическа експедиция. 

Ученият представи пред учениците данни за българската база "Св. Климент Охридски", която съществува там от 30 години, за селището, местния български пощенски клон и православния храм, построени там. Положени са и основите на нова научна лаборатория.

"Тук и в този град има будни, млади хора, на които разчитаме за в бъдеще. Аз се радвам, че това училище, чества 200-годишна история. Това е нещо уникално, 1820 година, когато е открита Антрактида. В малка България, в Кюстендил трябва да сме горди, че преди толкова години образованието тръгва в този край”, каза професор Пимпирев.

Инициативите, свързани с юбилея на ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ – Кюстендил, ще продължат в Седмицата на гората. Тогава ученици ще засадят 200 фиданки в Осогово, като новата гора ще бъде наречена "Св. св. Кирил и Методий".

На 10-и май на централния площад "Велбъжд" в града, с цветни капачки ще бъде изобразена азбуката на Кирил и Методий - глаголицата. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK