Легализират документи на 74 ученици, учили в чужбина

снимка: infomreja.bg, архив

По 10 проекта в областта работи през тази година Регионалния инспекторат по образованието в Кюстендил, обяви началникът Радостина Новакова. Най-масовия проект включва 14 училища и носи името “Успех”. Той е за извънкласни и извънучилищни дейности и в него участват 1820 ученици, разпределени в 153 групи.

Проектните дейности са предвидени за три години, уточни още Новакова. Другата голяма разработка е “Подобряване качеството на образованието в средищни училища чрез провеждане на целодневна организация на учебния процес”. В него са включени 2193 ученика, а учителите са 104 от 16 учебни заведения. По проект  “Квалификация на училищните специалисти”, финансиран от ЕС са подали заяви за участие 544 педагогически специалисти в областта.  Най-голям брой от педагози са заявили желание за обучение по превенция на училищното насилие и агресията.

През тази година в Регионалния инспекторат по образованието са подадени и 74 заявления за легализация от деца, които до този момент са учили в чужбина. Това са хора, които са заминали на гурбет за няколко години и след връщането им депозират желание децата да продължат да се обучават в учебни заведения в Кюстендилско. Съгласуван е училищния учебен план на всички училища. Утвърден е държавния план-прием, като 20 са паралелките след завършен 7-ми клас, 12 след завършен 8-ми клас, 2 паралелки в непрофилирана форма на обучение, 2 паралелки в задочна форма на обучение и 1 в помощно училище.

Организирани са 5 конкурса за директори на училища в града.

 

снимка: infomreja.bg, архив

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK