На добър час! Началното училище в Банско - оазис и пример за образование

Снимка: Infomreja.bg

Минало, настояще, бъдеще, дух, свежест, мисия…

Първият учебен ден променя съдби, разкрива пътища, прокарва мостове.

Доказателство е едно малко начално училище в един малък град. Там, сгушило се между планините, някъде под снежните облечи е Банско – вече немалък и съвсем приветлив град. В него – точно срещу втората по големина църква в България, е Начално училище „Паисий Хилендарски“. Дали патронът със своите завети е завещал този ентусиазъм, или времето така променя, школото се е превърнало е един оазис за децата.

Така го определи и новият директор, който поема поста от настоящата учебна година – Евгения Тренчева.

Тя приветства всички ученици, свои колеги и родители по случай първия учебен ден. Тази дата е празник за българската просвета и по традиция в банското училище бе издигнат националният флаг. С посрещане на замените групи под звуците на химна на Република България беше издигнат националният флаг под звуците на химна.

Днес в училището влязоха 260 деца – бройка завидна на фона на пустеещи села и сгради.

Директорът на училището в своето слово пожела на всички успешна нова 2018/ 2019 година – година, която да бъде спокойна, иновативна и всички да работят като добрият екип за постигне на целите на българското образование.

Именно иновативно – ново, развиващо се, истинско. Това е началното училище в Банско. И ако някой е видял двуетажната жълта сграда с лика на Паисия отпред, ако друг е спомнил, че някога тичал по тези коридори, то на 17.09.2018 г. новият директор поведе към нелеката задача на просветител още двама млади хора.

„Те влизат със желание, хъс и знания в колектива на нашето учлище“, каза Тренчева пред ИНФОМРЕЖА. Преподавателите по физическо възпитание и английски език са доказателство, че учителската професия е мечтана и желана.

А щафетата на директорския пост предава госпожа Невенка Бърдарева, която е и дългогодишен преподавател. За Бърдарева началното училище е неин дом – там, където хиляди деца са преминали за да научат А и Б.

„Аз поемам едно прекрасно училище, стъпило на здрави основи“, каза Тренчева. Тя благодари на родителите за оказаната помощ при промяната на училищния двор и класните стаи.

Пожела на всички учители да бъдат здрави все така ентусиазирани за да може да началното училище да се превърне в иновативно училище.

А иновации наистина има!

Дворът е превърнат в интерактивен, където децата да могат спокойно, безопасно и интересно да играят. Това е с добрата работа между учители и родители. Първи клас влизат в чисто нови класни стаи. Игротека с подменен тапицерия. Всичко е спонсорство – бои, труд, материали. Всичко е в името и благото на децата, каза още Тренчева.

На фасадата на училището има кован надпис на името на училището, а то е един безопасен оазис за децата – бижу!

47 първокласници – два класа, прекрачиха прага на своето училище, което през 2019 чества 90-годишен юбилей.

Древността и настоящето се сблъскват и подават ръка помежду си в името на бъдещето – децата!

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК 

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK