Лаура Кьовеши почти със сигурност е новият европейски главен прокурор

Румънката вече е единствен кандидат за поста

Румънката Лаура Кьовеши вече е единствен кандидат за европейски главен прокурор, след като в четвъртък 17 от 23-те държави, които ще участват в европейската прокуратура застанаха зад нейната кандидатура.

Европейските посланици гласуваха днес в Брюксел, след като във вторник бяха подновени преговорите с Европейския парламент за избора на главен прокурор. Така те успяха да съберат нужното мнозинство за промяна на позицията на Съвета, който досега подкрепяше другия кандидат за поста французина Жан-Франсоа Бонер.

Новото гласуване се наложи, след като Париж даде сигнал, че може да подкрепи Кьовеши и трябваше да се провери дали има промяна в позицията на Съвета.

Пред Радио Свободна Европа говорителят на финландското председателство на Съвета на ЕС Марко Рунала потвърди, че за кандидатурата на Кьовеши вече има достатъчно мнозинство. Той обясни, че гласуването на посланиците е било неофициално, за да се провери мнозинството. То е било проведено чрез таен вот.

Новата позиция на Съвета ще позволи преговорите да бъдат подновени, като още на следващия им кръг, насрочен за 24 септември, те могат да приключат, тъй като Европейският парламент също стои зад кандидатурата на Лаура Кардуца Кьовеши.

Рунала съобщи, че след успешен край на преговорите с парламента, Съветът ще гласува отново - този път официално.

Преговорите за директор на Службата на европейски главен прокурор започнаха през февруари, но заради липсата на напредък бяха прекратени преди европейските избори. Новият Европейски парламент потвърди подкрепата си за румънския кандидат.

По-рано беше съобщено, че румънското правителство е наредило на своя посланик да гласува против сънародничката си. Кабинетът на Виорика Дънчила разгърна кампания срещу Кьовеши, която беше освободена от него от поста на началник на Дирекцията за борба с корупцията с мотив, че е превишила правата си и положи всички усилия по време на румънското председателство на Съвета на ЕС през първата половина на годината тя да не бъде избрана. /Свободна Европа/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK