Ландшафтният архитект Никола Попкостадинов пред ИНФОМРЕЖА за озеленяването в Гоце Делчев

Снимка: Infomreja.bg

Избирането на подходящи дървета е абсолютно задължително

Архитект Попкостадинов, Вие сравнително отскоро отговаряте за озеленяването в Гоце Делчев. Как оценявате неговото състояние?

Озеленяването обхваща голяма част от инфраструктурата, в него влизат и детските площадки, водните ефекти, фонтаните, пейките… В същото време то е много интересна дейност, която може да генерира големи приходи.

За хората е важен също естетическият и здравният ефект, защото всички живеем в тази градска среда. Например, когато направим така, че на тротоарите и улиците имаме правилно засенчване, сваляме средната лятна температура с 5-6 градуса. Подобряваме микроклимата, а и настилките не акумулират топлина и по този начин ги запазваме. Вместо да ги сменяме на 5 години, ще правим това на 10-15 и така ще спестим средства.

В Гоце Делчев трябва още малко, за да се случат нещата изцяло. Трябва да се водят разговори с хората намясто, да се видят проблемите и да се решават. Аз съм отворен за всички мнения. Хората знаят най-добре нуждите на местата, където живеят. Освен това само така те ще пазят направеното.

Аз съм оптимист, че нещата ще се случат по най-правилния начин.

От няколко години част от облика на главната улица в града са дървовидните ружи. Според Вас задоволително ли е тяхното състояние?

Дървовидните ружи станаха един от символите на Гоце Делчев, но видът на доста от тях не е добър. Някои имат загнивания, други са изкривени или с неправилно оформени корони.

Всички улични дървета трябва да бъдат укрепени по правилен начин, за да може най-малко първите три години стъблото да върви изцяло право и короната да бъде оформена правилно. Изпуснем ли това дърво да се изкриви, после започват наклонявания, натежавания, пречупвания. Това на тротоарите е недопустимо, защото наклонът е или към колите, или към пешеходците и се създават предпоставка за нещастни случаи.

Все още има тротоари в града, които са надигнати от корените на големи дървета, които растат върху тях. Какво ще кажете по този въпрос?

Голяма грешка е да се засаждат на тротоари с малка ширина дървета от първа величина, които израстват до 30 метра. Перспективата е да ги режем, но при това те възстановяват короната си  по неправилен начин. Силата, която се получава заради рязането,надига корените.

Избирането на подходящи дървета е абсолютно задължително. Трябва да знаем какво искаме да стане след 5, 10, 20 години, не просто сега да е добър ефектът.

Много от кестените в града бяха подменени с други дървесни видове. Каква ще бъде съдбата на тези по булевард „Гоце Делчев“?

Кестените по бул. „Гоце Делчев“ са много сериозна опасност, защото от години са рязани неправилно. Удебеляванията, които могат да се видят, всъщност са загнивания. В такова дърво аз виждам дърво убиец. И не 1, а цели 60!

Това е основна пътна артерия, по която движението на хората и колите е изключително натоварено.  В района има училища и магазини.

Много се  надявам тази есен да изберем дървета, двадесетина например, и да започнем поетапно да ги заменяме с нови.

Знаете, че хората са много чувствителни, когато видят да се изсичат дървета. Очаквате ли обществена съпротива?

Знам за притесненията на хората и затова ще им дам един съвет – да посетят улица „Димо Хаджидимов“ – от сградата на Горско стопанство до ДГ „Слънце“. Там преди три години са засадени кълбовидни акации, които вече са огромни дървета с оформени  корони във вид на топки, при това без да са подкастряни досега нито веднъж.

Акациите са с декоративна присадка на 2,20 метра височина, което спестява целогодишното рязане на клони, които биха пречели на пешеходците. Спестяваме и разходи. Освен това нямат бодли. 

В градски условия трябва да използваме декоративна растителност, а не горска.

Как ще коментирате отсичането на някои дървета в градския парк?

Паркът е планиран през 30-те години на миналия век  от много кадърен архитект и е направен страхотно. Проблемът сега е, че много от изключително високите дървета са смърчове, а те са с плитка коренова система. Всяка година падат по 2-3 тридесетметрови смърча.

Тъй като назрява моментът за цялостно премахване на тия дървета, трябва да имаме готовност да ги заменим с други. С кмета Москов обсъдихме темата и стигнахме до извода, че трябва да намерим  около 50 декара свободна земя, за да отглеждаме там  декоративни видове дървета, за които да се грижим 3-4 години. После с тях ще заместваме премахваните на части стари смърчове.

Имате ли някакви опасения и по отношение на парк „Панорама“?

И там сме предприели мерки, както в целия град, да вземем почвени проби, за да бъдат изследвани в специална лаборатория нейните хранителни вещества и киселинността и.

Предният склон на парка (към улицата) изглежда незадоволително. За да подобрим тревната настилка, трябва да коригираме почвената реакция от кисела в алкална. Най-простото нещо за постигането на тази цел е събирането на падналите борови иглички.

Планираме и други подобрения, например при автомивката на „Кавака“. Там ще създадем парково пространство, където хората да си почиват.

Намеренията Ви са радващи. Благодаря!

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Аз06:42 - 29.07.2019
Всичко това е много хубаво, но най-голям проблем в Гоце Делчев са колите, паркирани навсякъде. Тротоарите са тесни и се стесняват още повече за сметка на улиците. Ремонтът на улица "Полковник Дрангов" я превърна в паркинг и хората няма откъде да минат, особено зимата, когато натрупват снега по тротоара.
Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK