КЗП забрани опасни диадеми, пончо и гирлянди

снимка: infomreja.bg

За последните 2 седмици Комисията за защита на потребителите е спряла и забранила да се предлагат на българския пазар 6 опасни стоки. Това обяви председателят й Дамян Лазаров, цитиран от агенция "Фокус". Сред тях е детска диадема за коса, при която има риск от нараняване. Двата реда зъбци от вътрешната част на диадемата са остри, при поставяне или преместване могат да наранят главата на детето. Единият вид диадема е с пластмасова апликация във формата на цветя и голямо камъче, другият е с пластмасова фигура на глава на мече. И двете са привлекателни за децата.

Другият опасен продукт, забранен от КЗП, са детски сандали с дребни елементи. При тях има риск от задавяне. Върху залепваща се каишка през глезена има текстилни цветчета, които са аранжирани с декоративни перли и малки стъклени камъчета около тях. Перлите и лъскавите камъчета са много привлекателни, но и лесно отделяеми от плата. Забранили сме и детско пончо с връзки около врата, които предпоставят риск от задушаване. Пончото е плетено, на цветни райета, в качулката му има нанизани дълги връзки, които създават опасност от нараняване и дори могат да доведат до задушаване на детето, ако се оплетат или закачат някъде. Пончото е с размери за деца под осемгодишна възраст и не би следвало да има такива връзки, каза Дамян Лазаров.

Другата опасна стока, забранена от КЗП, са силиконови декорации в различни форми, за които има риск от задавяне. Те са за прозорци, монитори, огледала и други, предлагат се в различни цветове. Много са атрактивни за децата, защото напомнят желирани бонбони. Опаковани са с прозрачна хартия и са наредени върху картонена подложка, което наподобява пакетче с бонбони. Тези стоки са от така наречената група „имитиращи храни” и са забранени за продажба.

Риск от задушаване има при още един продукт, който открихме и забранихме - пластмасови гирлянди, каза още Лазаров. Те имитират клонки с листа и плодове - ягоди, праскови, череши. Изработени са от стиропор, плодовете са с големина около два сантиметра и половина, а дължината на гирлянда е около 1.70 см. На всеки гирлянд има плодчета, разположени на разстояние почти 20 сантиметра едно от друго. Предлагали са се за продажба без опаковка, без информация на български език за производител, вносител, липсвали са и съществени характеристики на продукта. При отделяне, плодчето може да попадне в устата на детето и това да причини задушаване.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK