В Банско всички отиват на ски

Банско е сред водещи туристически дестинации през зимния сезон, така че никак не е изненадващо как прииждат туристи от цял свят, за да се отдадат на любимия си зимен спорт.

Защо обаче Банско е толкова популярен особено последните години? Сред основните причини несъмнено се открояват изключително добре уредената инфраструктура на града, освен това привлича туристите и разделението на Банско на стара и нова част, където и в двете части има за всекиго по нещо.

Така например старата част на Банско представя възроженският период на града, а запазените възрожденски къщи, строени по модел на италиански къщи от средата на XIX в., са превърнати днес в паметници на културата с национално значение. Изключително въздействащ, старият квартал на Банско носи магията на забравеното, там дори тесните криволичещите улички, осеяни с калдъръм, предават усещането за архаичната храброст, достолепието на банскалии по онова време.

Къщи музеи изобилстват в тази част на Банско, всяка от които пази спомена жив за героичните подвизи на българските възрожденски дейци - тук например домовете на Паисий Хилендарски, Неофит Рилски, Никола Вапцаров и много, много други, са превърнати в музеен комплекс, който поддържа все още присъствието на своите обитатели осезаемо.

Наред със старата част на града, основната причина за сериозния туристически поток през зимните месеци са възможностите за ски туризъм, които Банско предлага.

Поради чудесните климатични особености и алпийския характер на града, които позволяват развитие на активен зимен туризъм от декември до април, както и разположението му в подножието на Пирин планина, Банско заслужено застава начело на най-добрите зимни курорти на Балканите, но е и силно конкурентен в Европа.

Условията за ски туризъм са прекрасни, добре поддържани ски писти, чийто общ сбор е 75 км, ски центърът пък предлага 16 км ски път, добре осветен, с функциониращи машини за изкуствен сняг, които работят всекидневно по време на зимния сезон. В града функционират и кабинкова въжена линия, която е с капацитет до 8 души, освен това има един 6-седалков лифт, 6 лифта с 4 седалки, 1 лифт с 3 седалки, 6 ски влека, както няколко ски влека за деца. Както виждате, устройството на ски центъра е изключително добре организирано, така че и начинаещи, и напреднали ски ентусиасти да се чувстват комфортно.

Неслучайно Банско е притегателен център, в който се организират множество първенства на локално и международно ниво. Няколко години подред Банско беше награден с приз от Световната академия по ски награди, с която удоствояват само най-добрите световни курорти, които предлагат атрактивни условия за провеждане на международни първенства по зимни дисциплини.

Ежегодно тук се провеждат световни първенства по ски и сноуборд, награждават се със Световна купа най-добрите световни величия в зимните спортове именно на територията на град Банско. Въпреки че на пръв поглед масово ски трасетата се използват от професионални скиори, ски пистите са пригодени и за начинаещи и средно напреднали скиори, така че не бива да се притеснявате, ако измежду Вас има неопитни скиори и сноубордисти.

Ако все пак решите да наградите своите умения в зимните спортове можете да заложите на някои от ски училищата, които не са никак малко. Там, освен че ще бъдете обучени от изключителни професионалисти в областта на зимните спортове, ще можете да наемете съответно ски екипировка и оборудване, предлага се също сервиз и поддръжка.

Между другото в някой от най-луксозните хотели в Банско услугата ски гардероб, както и закупуване на стандартни и ВИП ски карти на място в хотела, се преглага. Например в един от петзвездните хотели в Банско - Лъки Банско СПА & Релакс тази опция е заложена в политиката на хотела. Важно е да се спомене именно защото не във всички хотели има разширени опции за скиори и сноубордисти.

Ако вече сте се надъхали да опитате нещо различно като изживяване, догодина ски сезонът в Банско ще Ви очаква, с все такава добра организация, чудесно обслужване и прекрасни възможности за зимен туризъм.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK