Туроператори и туристически агенти излизат на протест

Снимка: БГНЕС

Заетите в сферата на туризма са 300 000 души

Туроператори и туристически агенти излизат на протест в 11.00 ч. на 28 юли пред Министерски съвет, обявиха от Обединение "Бъдеще за туризма".

Заетите в бранша ще изразят недоволството си от пълното неглижиране на проблемите им, възникнали вследствие на пандемията и действията на правителството.

Търпението и толерансът на заетите в бранша са изчерпани. Без отговор останаха десетките писма и покани за конструктивен диалог с премиера Бойко Борисов и с министрите от неговия кабинет, последното от които беше входирано на 16 юли. С него големи туроператори, подкрепени от браншови организации, отправиха поредна покана за среща с министър-председателя, подчертават от "Бъдеще за туризма" - платформа за сътрудничество между всички сегменти в българския туристически сектор, в която влизат над 700 неправителствени организации, физически и юридически лица.

В Националния регистър са записани 1397 туроператори, 1509 туристически агенти и 1415 екскурзоводи и планински водачи. Те настояват за: финансово оздравяване на сектора и разработване на кризисен план за подпомагане на ТО и ТА; незабавно прилагане на грантови схеми и социални инвестиции под формата на безвъзмездна помощ за най-засегнатите сегменти - туроператори, които осъществяват изходящ туризъм, и екскурзоводи (тяхната дейност е спряна от 13 март 2020 г.) и запазване и стимулиране на заетост чрез обучение и преквалификация в областта на цифровите умения на заетите в сектора и по линия на европейска програма SURE.

Дейността на туроператорите предполага около 60% възвръщаеми инвестиции в българската икономика чрез пряко участие на фирмите в данъчната и социална система на страната, както и косвено - чрез създаване и поддържане на работни места, потребление на услуги на други сектори и оператори в българската икономика, като транспорт (автобусен и самолетен), маркетинг, реклама, финанси и култура.

Вземането на политически решения налага и поемането на икономическа отговорност, която очакваме от премиера за предотвратяване на масовите фалити на туроператори, заявиха от бранша.

Зад платформата стоят 300 000 заети в сферата на туризма - туроператори, туристически агенти, хотелиери, ресторантьори, собственици на къщи за гости и места за настаняване, екскурзоводи и превозвачи. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd