Опасни ли са надуваемите аксесоари, с които ходим на плаж?

Снимка: Igra359.bg

Най-честите рискове при надуваемите артикули за плажа като дюшеци, пояси и раменки са свързани с липсата на необходимата предупредителна информация за ползването им, част от която са ограниченията относно възрастовите групи и теглото на децата, за които са подходящи. Това каза председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов в предаването „Резонанс“ по телевизия „Евроком“. Той допълни, че има определени изисквания към материалите, от които този тип артикули да бъдат изработени, включително да няма остри ръбове при събирането на отделните им елементи.

Маргаритов посочи, че най-вече преди началото на летните сезони, когато има засилен внос на надуваеми артикули и повишен контрол от страна на институциите, още на границите се спират стоките, за които липсват документи за съответствие с европейските стандарти за безопасност, информация за производителя, инструкции за употреба и пр. „При извършването на проверките ние изискваме документи. Ако такива липсват, се назначават лабораторни изследвания, като целта е да се установи съответствието със стандартите“, обясни той.

Председателят на КЗП предупреди, че дори когато тези стоки отговарят на всички изисквания на стандартите и съвсем законосъобразно се разпространяват в търговската мрежа, родителите не трябва да им се предоверяват. „Те имат единствено асистиращо предназначение, което в никакъв случай не отменя грижата на придружителя, особено когато говорим за по-малките деца. Установено е безспорно чрез изследвания, че за съжаление едно малко дете може да се удави дори и само в няколко сантиметра вода и когато е снабдено с такива артикули“, каза Маргаритов.

За да могат потребителите да защитят правата си при евентуално възникване на спор при ползването на туристически услуги по време на лятната почивка, е важно да носят със себе си всички документи, свързани с предварителното договаряне с търговеца. Това са ваучерите, платежните документи, кореспонденцията като част от преддоговорната информация с туроператора или директно с хотелиера, от която става ясно какви са били въпросите и съответно какви са били и отговорите, формирали параметрите на офертата, която в крайна сметка клиентът е избрал.  

„Ако търговецът не е склонен да изпълни ангажиментите си или да предложи равностойни обезщетителни мерки, които да удовлетворяват потребителя, идва ред на намесата на контролния орган в две основни посоки. Едната – установяване на нарушението и налагане на санкция. А другата – да помогнем на потребителите да получат справедливо обезщетение или да бъдат обект на една добра търговска практика, която да им позволи да изкарат пълноценно своята почивка“, разясни председателят на КЗП.

Маргаритов коментира и цените на таксиметровите услуги по морето. „Ако в София таксиметровата компания „Х“ вози на определена цена на километър, то в Несебър, например най-вероятно тя няма да вози на тази цена, защото няма такова задължение. Затова е важно да погледнем какви са условията и да преценим дали ни устройват или да потърсим по-разумна алтернатива“, препоръча той. И добави, че цените трябва да бъдат обявени така, че да може потребителят да е наясно с тях преди да започне използването на тази услуга. Маргаритов уточни, че законът не посочва изрично как да бъде направено това – на сайт, информационно табло и т.н. „Най-надеждният начин, според мен, е те да бъдат оповестени върху самото превозно средство, което извършва таксиметровата услуга“, каза той. И подчерта, че другият важен момент е цените да бъдат спазени такива, каквито са. „За съжаление, знаем случаи, и тук колегите от Автомобилната инспекция могат по-скоро да кажат как се противодейства на това, в които цената е обявена много ясно, но когато се качите в автомобила, се оказва, че по някакъв неведом начин, чрез използването на забранени технически средства, сметката накрая е значително завишена спрямо това, което трябва да бъде с оглед на ценоразписа“, изтъкна Маргаритов.

Председателят на КЗП припомни, че през годините контролният орган е санкционирал опити на отделни търговци или по-малки компании да имитират при брандирането на автомобилите си големи фирми, които са се утвърдили на пазара със сравнително изгодните си цени и коректното им прилагане. „Тогава човек може много по-лесно да се заблуди и да не погледне цените, които може също да са обявени, но да са пет пъти по-високи и така да попадне в лапите на един нелоялен търговец“, коментира Маргаритов и посочи, че в последните години такива случаи са все по-редки.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK