Родители от Благоевград: Не на маските в училище! РУО: Маската няма да е задължителна

Снимка: Infomreja.bg

Гражданската инициатива е под наслов „Не на маските и изолаторите в училище“

Родители от Благоевград се събраха пред Регионалния инспекторат по образование с искане новата учебна година да започне с препоръчителна мярка за носене на маски, а не задължителна, както бе изискано от МОН.

Протести със същото искане има още в София пред самото Министерство, както и в други големи градове в страната.

Родителите се организираха в социалните мрежи като в Благоевград е създадена онлайн анкета, в която всеки може да гласува „за“ или „против“ носенето на маски в училищата.

Гражданската инициатива е под наслов „Не на маските и изолаторите в училище“.

Пред РУО-Благоевград, родителите бяха посрещнати от директора Ивайло Златанов. Той обясни, че при определени условия маските са задължителни за носене – когато са в общи помещения, например, а когато в клас и в час маската не е задължителна.

Не виждам това голямо притеснение, което се заформя сред родители. В 122 училища в Благоевградско има 122 различни ситуации, защото всяко училище налага свои правила спрямо общите наложени такива, тъй като спецификата е огромна, обясни Златанов.

Той уточни, че още миналата седмица е направен инструктаж във всяко едно училище, но „опонентът“ Люси Манова заяви, че родителите масово са против носенето на маски.

Тя даде пример с препоръките на СЗО и това, че има деца със здравословни проблеми, които не им позволяват носенето на маска.

„Цяло лято децата играят без маски, а сега трябва да ги носят“, каза Манова.

Тя предложи РЗИ да направи проучване каква е нагласата на родителите децата им да носят маски в училище.

„Веднага се качвам и ще го съгласувам с директорите“, категоричен бе Златанов.

Според него родителите имат много и различни мнения за учебни процес във време на пандемия.

Манова заяви, че има стартирана гражданска инициатива за събиране на подписи срещу носенето на маски, а до седмица Златанов ще представи резултатите от родителската анкета, за която обеща.

По данни на РУО има 2 училища, в които няма топла вода, на които ще бъдат съставени актове, като се очаква до утре проблемът да бъде решен.

Във всяко училище се изисква да има течен сапун, дезинфектант, мокри кърпи за дезинфекция.

Около 2 800 е броят на първокласниците, които ще влязат в благоевградските училища. А децата ще бъдат възпитавани на хигиенни навици и от учителите си.

„Училището е място за обучение и възпитание“, каза Златанов.

Поемам ангажимент да представя черно на бяло анкетата на родителите. Маската няма да е задължителна, но все пак учениците трябва да запазят своя живот!, заяви още Златанов.

Той уточни, че във всяко училище има „изолатори“ – обособени стаи, в които детето ще бъде изолирано при симптоми до действието на здравните власти и родителите.

„Уважаеми хора, търсим най-доброто за здравето на децата. Всяко училище ще прецени на кои места е добре да се носи маска“, каза служител на РУО.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK