КПКОНПИ проверява сигнали за конфликт на интереси между министър и КЗП председателя

Снимка: Infomreja.bg

Сигналите са по репортаж на медии

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) прие решения за образуване на две производства за конфликт на интереси, след сезиране по публикации в медии. Сигналите са по репортаж на Нова телевизия и публикации на Агенция ПИК за лица, заемащи висши публични длъжности.

В предаването „Разследване“ на Нова телевизия, излъчено на 14 юни 2020 г., са изнесени данни за извършени нарушения на закона от кмета на Община Ракитово – Костадин Холянов. Твърденията са за това, че през 2016 г. кметът сключва договор за доставка на горива и смазочни материали чрез „пряко договаряне без обявление“ с „Петро 2016“ ЕООД, като фирмата е създадена дни преди решението за възлагане на поръчката. Посочва се, че управителят на „Петро 2016“ ЕООД - Пламен Михайлов, е подписал пълномощно на син на кмета за разпореждане с парите в сметката на фирмата. Според репортажа, синът на Холянов е и работодател на Михайлов, а горивото, което „Петро 2016“ ЕООД ще доставя на Община Ракитово, се съхранява в резервоар на бензиностанция, собственост на този кметски син. Отделно от това се твърди, че кметът Холянов сключва договори за дърводобив и дървопреработване с фирми на своите синове.

Второто производство за конфликт на интереси е образувано по публикации на Агенция ПИК от 12 и 14 юни 2020 г. В тях се съдържат твърдения, касаещи Красимир Вълчев - министър на образованието и науката, и Димитър Маргаритов - председател на Комисията за защита на потребителите. Според публикациите, изпълнителният директор на Фондация „Просвета“ Мария Карабельова – Маргаритова, е кума на Красимир Вълчев и същевременно е съдружничка с неговата съпруга в консултантско дружество „Бонафиде Адвайзърс“ ООД. Твърди се, че основната дейност на Фондацията се субсидира и е зависима от МОН, а всички нови учебници на издателска група „Просвета“ за 11 клас за учебната 2020/21 г. са одобрени от министъра на образованието и науката. Изнесена е и информация, че съпругата на министъра на образованието е собственик на „ПР енд ивент консултинг“ АД, и откакто Димитър Маргаритов /с когото са свързани лица по смисъла на закона/ е председател на КЗП, от бюджета на тази комисия са разходвани около 100 000 лв. за организиране на събития, медийно обслужване и изработка на сувенири за КЗП и Европейския потребителски център – България. Публикувани са и факсимилета на договор на стойност приблизително 35 000 лв., както и справка, съдържаща данни за лицата, посочени в сигнала и дружеството „Бонафиде Адвайзърс“ ООД.

Съгласно ЗПКОНПИ, конфликт на интереси възниква, когато лице, заемащо висша публична длъжност, има частен интерес, който може да повлияе върху безпристрастното и обективно изпълнение на правомощията или задълженията му по служба. След образуване на производството, Комисията изисква и получава необходимата информация и документи, и се произнася с мотивирано писмено решение в срок до два месеца, който може да бъде удължен еднократно до 30 дни. Решенията на КПКОНПИ за установяване на конфликт на интереси не са окончателни и подлежат на обжалване или протест по реда на АПК. Установяването на конфликт на интереси с влязло в сила решение е основание за освобождаване от длъжност, освен когато в Конституцията е предвидено друго. За лицата, посочени по-горе,, конфликт на интереси не е установен с факта на образуване на производството – той се твърди в медийни публикации, и наличието или липсата му подлежи на установяване по предвидения в закона ред.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK