КЗК: Има съмнения за картел и злоупотреба с монопол от ”Лукойл”

снимка: infomreja.bg

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) образува производство за установяване на евентуално извършена злоупотреба с господстващо положение и за антиконкурентни споразумения и съгласувана практика от страна на "Лукойл България". Комисията е изготвила секторен анализ на пазара на бензин и дизелово гориво у нас. Разследвани са основните участници по веригата и търговските им взаимоотношения. Откроили се два проблема за конкуренцията на пазара.

"От една страна се забелязва сходно движение на цените на едро, което би могло да е следствие от наличието на забранено споразумение или съгласувана практика между участници на пазара. От друга страна са изследвани договори между "Лукойл България" и търговци на едро, където загриженост будят определени договорни условия и прилагани търговски практики, които могат да доведат до затваряне на пазара", смятат от комисията.

Според КЗК поведението на предприятията на пазара може да засегне търговията между държавите членки на ЕС, поради което производството ще бъде водено и по отношение на текстове от Договора за функционирането на съюза.
Комисията ще информира за започналото производство Европейската комисия, както и останалите органи за защита на конкуренцията на държавите членки чрез Европейската мрежа по конкуренция.

Антимонополистите са уведомили финансовия министър Симеон Дянков, че трябва да се подобри конкурентната среда на пазара на горива. В комисията е постъпило писмо от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма за евентуална злоупотреба с господстващо положение от "Лукойл Нефтохим" и "Лукойл авиейшън". Предстои комисията да се произнесе дали ще започне процедура и по сигнала за "Лукойл авиейшън". По-рано днес министърът на икономиката Трайчо Трайков обяви, че сезира антимонополния орган за пазара на самолетно гориво.

В началото на март по искане на бившия транспортен министър Александър Цветков КЗК започна проучване на пазарите за производство на бензин и дизелово гориво у нас за картелно споразумение. Българският пазар е отворен за други вносители на горива, в момента те са над 200. "Лукойл" има доминираща позиция, но не е монополист, заяви тогава Цветков. По-късно Дянков каза, че вносителите са 240.

Последно през юли 2009 г. КЗК проучи евентуално картелно споразумение и злоупотреба с господстващо положение на същия пазар за периода 2005 г.-2008 г. Тогава комисията обаче не откри нарушения. /dnes.dir.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK