КЗД се самосезира за насилието над деца в Борован

Снимка: Комисията за защита от дискриминация

Комисията за защита от дискриминация се самосезира след излъчените в национален ефир кадри на физически и вербален тормоз над деца, лишени от родителски грижи, осъществен от служител на Центъра за настаняване от семеен тип в Борован, информира сайта news.bg.

Докладът е внесен от Петър Кичашки и е гласуван единодушно от членовете на Комисията за защита от дискриминация. Преди малко повече от две седмици Комисията се самосезира и за случая на насилие над деца с увреждания в Габрово.

"Насилието над деца е недопустимо. Напоследък виждаме как сякаш насилието се превръща от изключение в норма на поведение. Трябва да се каже ясно и на висок глас, че нито обществото, нито институциите ще толерираме такова ужасяващо поведение. Който посяга над деца, трябва да е готов да си носи последствията", подчерта Кичашки.

Тъй като става дума за насилие над деца, лишени от родителски грижи, Комисията ще изследва наличие на неравно третиране по признаци "семейно положение", "обществено положение", "лично положение" и др.

"Комисията за защита от дискриминация с тревога отбелязва, че случаите на агресия в обществото се увеличават. Не случайно съвсем скоро ние изпратихме един призив за помирение. Езикът на омразата и агресията в публичното говорене се мултиплицират и намират място в обществото и заобикалящото ни ежедневие, а това е недопустимо", заяви зам.-председателят на КЗД Баки Хюсеинов.

Днес кметът на община Борован поиска оставката на директора на Центъра от семеен тип, заради кадрите с насилие над деца. Към момента и управителят на дома и възпитателката, заснети в клиповете, са в болнични.

Припомняме, вчера районната прокуратура в гр. Бяла Слатина е започнала незабавна проверка на Центъра за настаняване от семеен тип - с. Борован.

В последните седмици лавина от случаи с насилие от детски заведения заляха медиите. Районната прокуратура в Габрово вече образува досъдебно производство за това, че в Габрово, в Център за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания са били изтезавани малолетно лице и непълнолетно лице.

По другият случай в Детска градина "Брезичка" в Бургас, Районна прокуратура - Бургас също образува досъдебно производство.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK