Къщи, селскостопански постройки и гаражи изгоряха при пожар в Сатовча

снимка: infomreja.bg

Голям пожар избухна към 17.25 ч. вчера в дома на Недко Жижовски в центъра на с. Сатовча, в непосредствена близост до местния клон на ВиК. По първоначални данни причината за пожара е прегорял електрически захранващ кабел от огъня на запалено барбекю в двора на семейство Жижовски, който предизвикал късо съединение. Другата версия е, че новата и голяма къща на Недко Жижовски се е запалила от комина. Каквито и да са причините за мащабното бедствие, застигнало посред зима семейството, нанесените щети са огромни.

Новата къща на Жижовски е изгоряла почти напълно заедно с цялата покъщнина. Изпепелени при огнената стихия са още стара къща в двора, съседски селкскостопански постройки, както и два гаража.

Навреме са изведени от селскостопанските постройки крави, телета и други домашни животни. От единия от двата гаража хората са успели да извадят и спасят от опожаряване скъп автомобил, но колата в другия гараж изгоряла.

Огнеборци коментираха, че пожарът станал неконтролируем, когато пламнали над 150-те кубика дърва за огрев, складирани в постройка до къщата на Недко Жижовски. Въпросните дърва за огрев били трупани като запаси от стопанина на къщата от много години, като повечето от тях били толкова сухи, че пламнали като полети с бензин.

Съседи на потърпевшото семейство разказаха, че дървата били на повече от 20 години, когато собственикът на къщата заминал на гурбет в Коми и преди да тръгне се постарал да осигури семейството си с голямо количество дърва за огрев.
 
Гасенето на пожара е продължило до 4 ч. през нощта и е било затруднено и заради премахнатите хидрантни кранове от местното ВИК, което наложило цистерните и противопожарните автомобили да губят време за зареждане от дълги разстояния. В гасенето на пламъците са участвали екипи на противопожарна охрана - Гоце Делчев, групи от ДЛС "Дикчан” и много местни жители. Тази сутрин към 9 ч. пожарът се разгорял наново, което наложило нова мобилизация на екипи и техника.

Селото се намира на около 30 километра от Гоце Делчев и за да пристигнат там противопожарните автомобили и екипите от огнеборци, се изисква време поне от около половин час. В село Сатовча има сформиран доброволен отряд за гасене на пожари, който обаче разполага само с една цистерна. Хората не са оборудвани с необходимата екипировка, което ги излага и на допълнителна опасност.

По време на предизборната кампания на среща в село Плетена вицепремиерът и министър на МВР Цветан Цветанов, по настояване на кандидата на ГЕРБ Пламен Поюков, се ангажира да издейства за село Сатовча и общината един професионален противопожарен автомобил, за което обещание си припомниха сега с надежда местните хора.

На срещата в Плетена настоящият директор на ДЛС "Дикчан" Пламен Поюков заяви на Цветанов, че заради зачестилите горски и битови пожари, общината изпитва остра нужда от такъв противопожарен автомобил цистерна, с който да се реагира адекватно, докато пристигнат от Гоце Делчев специализираните автомобили и професионалистите огнеборци.

Хората от Сатовча коментират, че не помнят подобен пожар да е имало в селото.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK