ИАГ: Горският пожар в Дренково е най-големият за тази година

Снимка: Infomreja.bg

Горският пожар, който възникна вчера в късните часове на деня в землището на село Дренково, е най-големият горски пожар за тази година. Вследствие на силния вятър, засегнатите в него горски територии са предимно около 220 дка култури от черен бор, от тях 15 дка са унищожени от върхов пожар, а 50 дка са голини. Това са данните на Изпълнителната агенция по горите.

Над 2 000 дка са опожарените горски територии от 120 горски пожара от началото на годината досега. За сравнение през същия период на 2017 г., са били регистрирани 484 пожара със засегнати 45 111 дка, от които 9 844 дка от върхов пожар. 

Тревожно е нарастването на броя на горските пожари през последните няколко седмици, сочат данните на Изпълнителна агенция по горите. Броят на пожарите само през м. септември достигна 33 бр., а опожарените горски площи са над 800 дка, което е почти 50 % от всички засегнати от пожари горски територии за 2018 г.

В тази връзка напомняме, че по време на пожароопасен сезон, който е в сила на територията на цялата страна, е недопустимо паленето на открит огън и извършването на огневи работи в горските територии, както и на разстояние по-малко от 100 метра от техните границите. Това е възможно единствено на специално обозначените за това места, в които са изградени безопасни огнища и  в близост до тях обикновено има поток или река. Дори и на регламентираните за целта места Изпълнителна агенция по горите призовава гражданите да не си тръгват, докато огънят не бъде напълно изгасен.

Не се допуска паленето на стърнища, суха трева и слама в земеделски земи, по слоговете и крайпътни ивици и други площи със суха растителност. Изключително безотговорно е хвърлянето на незагасени цигари и клечки кибрит при преминаване през горски насаждения!

Изпълнителна агенция по горите разчита на помощта от всички граждани и призовава всеки забелязал пожар в горските територии или в близост до тях незабавно да подаде сигнал на единния европейски телефон за спешни повиквания 112.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK