Три разказа-едно начало. Бай Митко под нов покрив

Снимка: Infomreja.bg

Представяме ви три разказа с едно и също начало. Начало, което не започва от водата, а от огъня.

Ощава е символ на екологичната катастрофа и човешка грешка.

Добре дошли пред знака „Път без изход“, който води до Ощавенските бани и къщата на лъчезарния бай Димитър Стоилов.

За него има изход. Светлината влиза през прозорците, дъждът не може да намокри постелята му, защото къщата на бай Митко вече има покрив.

С греди от Неделино, дарена дограма, тухли, керемиди, доброволци и неистов труд обгорените каменни стени в основата на дом № 30 се издигнаха до малка спретната къщурка. Лехите отпред, както пише Ран Босилек, ги няма, те изчезнаха някъде в огнения ад, а даже не бяха грешници.

Казвам на бай Митко, че дълго време гледката му през прозореца ще бъде само от изгоряла гора и изсъхнали дървета, а той с неговия оптимизъм: „Падна първият дъжд и вече има малко зеленина, всичко ще се нареди!“.

И при първата среща – през септември, и при втората – октомври, и сега – ноември, той доказва, че надеждата умира последна. Не спира да повтаря, че майсторите са много добри и работливи и че не е очаквал тази помощ.

Един от работниците, качил се на покрива, се провиква: „И да дойдете на освещаването – по Коледа!“.

Какво беше, а какво стана. Къщата на Димитър изгоря на неговия рожден ден, на имения му ден вече имаше втори етаж, а в навечерието на най-светлите християнски празници – ще има най-хубавия подарък – нов дом.

Това е подарък на съдбата. Каквото отнела, това дала! Подарък е и добрата човешка милосърдна ръка.

Техникът от с. Брезница даде надежда, че покрив до падането на първия сняг ще има. Речено – сторено! Интересно е и съвпадението – на 24.08.2017 г. без дом – на 24.11.2017 г. – с нов дом. И всичко това на един пожар разлика.

Усмихнати лица работят на Стоиловата къща. Хората не казват, че не могат и не искат. Бай Димитър не сменя настроението си. Той е все така благодарен и доволен от случващото се.

Отстрани на къщата пасат овцете, а кучето посреща всеки. Вече този дом ще е отворен, защото бай Митко казва, че след своята трагедия е видял и разбрал мъката на хората. „По телевизията дават за наводнения тази есен по Черноморието, дават за загиналите от катастрофите. Какво да се прави – по нас, хората, е!“.

Къщата е символ на вярата. На покрива ѝ е сложен дървен кръст и китка, вече се вее и дар. Защото вярата крепи човека, а човекът гради къщата!

 

КЪМ СЛЕДВАЩИЯ РАЗКАЗ

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK