Кървава атака и десетки жертви в Ница. Камион се вряза в празнуващи

Камионът убиец, който отне 84 човешки живота Снимка: Twitter

Камион се вряза в тълпа по време на празненствата за националния празник на Франция, съобщават световните агенции, цитирани от Нова ТВ. 84 са загиналите и десетки са ранените. 

Нападението е станало, докато хората са наблюдавали подготвените специално за празника фойерверки на крайбрежната улица „Английска алея“ (Promenade des Anglais). Шофьорът  първо е стрелял няколко пъти, след което е насочил камиона към тълпата и е карал близо 2 километра сред ужасениха хора преди окончателно да спре.

Кадри, публикувани в Twitter, показват около хора, които лежат на земята. На видео, публикувано в социалната мрежа, се вижда как десетки хора тичат в паника по улицата в минутите след трагедията.

"Настана паника", разказа свидетел на трагедията пред френския телевизионен канал  BFM TV. 

Видяхме бял камион да се движи директно към тълпата хора. Един мъж стреля към тълпата преди да бъде застрелян от полицията", каза още той. 

Свидетели разказват, че камионът е изминал стотици метри със скорост около 50-60 километра в час, преди да се вреже в множеството. Направил е няколко захода, опитвайки се да бутне колкото се може повече хора.

Шофьорът на камиона вече е убит от полицията. Разследването ще установи дали той е действал сам. 

Полицията съобщи, че е открила оръжия, гранати и експлозиви в камиона. Там са намерени и  документи за самоличност, принадлежащи на 31-годишен френски гражданин с произход от Тунис са открити в камиона.

Част от оръжията обаче са били бутафорни. До момента нито една групировка не е поела отговорност за атаката. 

Френският президент Франсоа Оланд спешно се върна от Авиньон в Париж, съобщиха от Елисейския дворец. 

"Президентът Оланд проведе телефонен разговор с премиера Мануел Валс и министъра на вътрешните работи Бернар Казньов. Той се връща в Париж и отива директно в Министерството на вътрешните работи, където започна работа кризисен щаб", посочват от Елисейския дворец. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK