Къде си, вярна ти любов народна...

Снимка: Infomreja.bg

В Конституцията на страна ни е записано, че трикольорът не се поругава, не се осмива или хвърля. Защо обаче той не се вее по терасите на къщите ни, а го виждаме издигнат само над институции и училища?

Отговор дава Венета. Тя е от Благоевград и е взела решение от 10 години насам да слага знамето на България на прозореца си на всеки национален празник. Венета има свое обяснение на нещата за проблемите със самочувствието на нашата нация. 

"Преди години пътувах доста. Работата ми го налагаше. Виждах първо в Македония около 90-те години как масово на баирите им се издигат кръстове. Приех това със смесени емоции - от една страна, се учудех защо е нужно подобно нещо, от друга - бях леко ядосана, защото това е символ на вярата, та на всеки баир, поляна и чукар ли да се слага! После тази практика дойде и в България. Разбрах защо "кръстът ни виси над главите". В Македония постепенно албанското население ставаше все по-голямо. Македонците се плашеха от това, че може "да бъдат превзети" от "шиптарите", както те наричаха мюсюлманските си сънародници. Старах ги беше, че джамиите може да станат повече от църквите и решиха да слагат кръстове. Хем да ги пазят от злото, хем да покажат православието си". 

Венета дава този пример и с него иска да обясни и безсилието на българите не срещу хората с друга религия, а срещу самата националност. Според нея хората ще започнат да слагат знамена по къщите си тогава, когато видят, че националното, родното е изгубено.

"Вижда се тази тенденция. В езика ни има множество чужди думи. Вече се казва "Ще ми колнеш" вместо "Ще ми звъннеш". Докъде я докарахме! Националните ни празници прекарваме в работа на частно. И най-странното! Независимостта на България празнуваме в Гърция. Независими ли сме наистина!"

Бившата солистка разказва още, че не е шовинистка. Тя не се снима, обгърната със знамето. Не качва постове в социалните мрежи с надписи като: "България над всичко!", "Българското си е най-хубаво!" и т.н. Нейната философия за родното се измерва в това да спазваш законите, да не протестираш срещу избор, който сам си направил, и да се развиваш. Защото и в България има успели и независими хора, какъвто е и духът на днешния празник.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK