ЕС дава 511 млн. евро в подкрепа на българската икономика

Снимка: Infomreja.bg, архив

Подкрепата включва безвъзмездни средства за оборотен капитал за микро-, малки и средни предприятия

Европейската комисия одобри изменение на българската оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“, което позволява мобилизирането на 511 милиона евро от Европейския фонд за регионално развитие и Кохезионния фонд, за да се помогне на българската икономика да се справи с неблагоприятните последици от кризата с коронавируса.

Тази финансова подкрепа включва безвъзмездни средства за оборотен капитал за микро-, малки и средни предприятия, капиталови инвестиции и гаранции по заеми.

Комисарят по въпросите на сближаването и реформите Елиза Ферейра заяви: „България беше една от първите държави членки, които се възползваха от Инвестиционната инициатива в отговор на коронавируса. Тези мерки имат краткосрочна цел за оказване на помощ при кризи, но България ще продължи да се ползва от допълнителна подкрепа от ЕС за икономическо възстановяване от кризата“.

Изменението на тази програма е възможно благодарение на изключителната гъвкавост, предоставена в рамките на Инвестиционната инициатива в отговор на коронавируса (CRII) и Инвестиционната инициатива в отговор на коронавируса плюс (CRII +), която позволява на държавите членки да използват финансирането по линия на политиката на сближаване за подпомагане на най-изложените на пандемията сектори, като здравеопазването, малките и средни предприятия и пазарите на труда.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK