Квартет „Фрош“ и Виолет Вьорлер подариха на хора с увреждания незабравима среща с класическата музика

Снимки: Мартин Петров

В дните на краткия си пореден престой в Кюстендил Виолет Вьорлер, известна сред нашите съграждани като „българката от Франция, която дарява“, намери време да посети един от концертите в програмата на Майските музикални дни, които тази година са под мото „Избери класиката!“.

Да съпреживеят радостта от събитието заедно с нея, тя доведе в Художествената галерия както свои близки, така и голяма група членове на Клуба на инвалида, с който я свързва дългогодишно приятелство.

Струнен квартет „Фрош“, който  миналата година бе удостоен с наградата „Златен  квартет“, съпътстваща Националната награда „Марин Големинов“, бе гост на кюстендилската музикална общественост съгласно статута на присъдената му награда и той изпълни с изключителен професионализъм този свой ангажимент. 

Изпълнителите и Виолет Вьорлер получиха от организаторите на събитието – Музикално сдружение „Марин Големинов“ , по една  прекрасна червена роза за духовния празник, който всеки по своя начин създаде.

За хората от Клуба на инвалида това беше едно много вълнуващо събитие, някои от тях за първи път са на концерт с класическа музика, други вече не помнят откога не са преживявали подобно нещо, сподели с благодарност Валентина Симеонова, председател на Основната организация на Съюза на инвалидите.

Музикално сдружение „Марин Големинов“ има вече утвърдена традиция да кани на свои концерти хора с увреждания, преди всичко от ДПЛФУ „Ильо Войвода“, чието ръководство оказва пълно съдействие за това с осигуряването на специализиран транспорт и придружаващи хората социални работници.

За този сезон сдружението покани Мартин Петров, който живее в дома, да заснеме всички събития от афиша на Майските музикални дни, припомни  Павел Чавдаров, член на Управителния съвет на МС „М. Големинов“.

Виолет Вьорлер сподели желанието си  за партньорство с Музикалното сдружение и намеренията  си да доведе от Франция в Кюстендил изпълнители от различни жанрове.

Сред публиката бяха представители и на фирмата-спонсор на наградата „Златен квартиет“ – Торготерм АД, както и доайенът на сдружението Димитър Божилов, който вече се оттегли от активната си дейност в него, но продължава да се чувства съпричастен към каузата му.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK