Курумбашев: Все още не е ясно дали пакет "Мобилност" 1 ще бъде гласуван на следващата сесия на ЕП

Снимка: Петър Курумбашев
"В проекта на дневен ред на следващата пленарна сесия в Страсбург има предложение да се гласува пакет "Мобилност 1". Факт е, че досега това предложение не е влизало в проекта на дневен ред и само е било обсъждано на т.нар. Председателски съвет. Досега обаче това решение беше отлагано - т.е. не беше нито приемано, нито отхвърляно. 
 
Сега е включено в проекта на дневен ред на сесията, която ще се проведе между 25 и 28 март. Това, че съществува като проектопредложение, е неприятен факт. От друга страна, не е задължително Председателският съвет да одобри проекта на дневен ред във вида, в който е предложен. Имало е много случаи, когато предложения са били отхвърляни, също както и е имало неща, които са били добавяни."
 
Това поясни Петър Курумбашев, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП, в интервю за Дарик радио. 
 
По думите му Председателски съвет ще се състои на 21 март (четвъртък) и тогава ще разберем дали действително пакет "Мобилност 1" ще бъде гласуван по време на последната мартенска сесия на Европейския парламент в Страсбург. 
 
"За нас е интересно да видим дали основните политически сили ще си променят позициите, или ще ги запазят, тъй като при досегашното разпределение на позиции на различните политически сили това предложение не събираше достатъчно гласове, за да влезе за гласуване в пленарна зала. Много е важно да няма промени при някоя от основните политически сили, които да са в наша вреда", допълни Курумбашев. 
 
"Разбира се, ние трябва да сме готови и за други два момента. Ако все пак надделее предложението пакет "Мобилност 1" да бъде гласуван в пленарна зала, ние да се опитаме, като евродепутати, когато се обсъжда дневният ред в самата пленарна зала, да внесем предложение отново да не се гласува. Това технологично е възможно да се направи. И второто нещо - ако не мине и това предложение, да внесем нашите предложения за пленарна зала. Те могат да се внасят с повече от 38 подписа. И когато се внесат тези прочути три проектопредложения, да ги има и нашите предложения, така че те да бъдат гласувани, като те пък ще отстояват нашата позиция."
 
 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK