Съкратени шивачки от скандална италианска фирма за обувки в Дупница са на нова работа

Снимка: Infomreja.bg, архив

Повечето от съкратените 150 шивачки от скандална италианска фирма за обувки в Дупница, която от 1 януари тази година обяви престой и спря производство вече са на нова работа.

Само около 30 са на обезщетения от бюрото по труда. Останалите работят при холандски работодател, който наскоро открива цех в Дупница. 
През януари тази година шивачките от италианската фирма " А.М. шус" организираха неколкодневни  протести, след като не получиха заплатите си за два месеца.

Италианецът им дължи около 95 -100 хил. лева. С намесата на омбудсмана Мая Манолова и синдикатите шивачките бяха освободени от скандалната фирма и се регистрираха на борсата.

По това време холандец открива цех за опаковка на терлици, които се произвеждат в Чехия и в Бангла деш, в Дупница се опаковат. Така повечето от шивачките вече работят там.

Те обаче все още не са си получили заплатите от италианския работодател, на който са съставени няколко акта за нарушаване на трудовото законодатество, казаха експерти.  Същевременно в районното управление "Социално осигуряване" в Кюстендил са подадени 170 заявления да им бъдат изплатени по две заплати за 2016  година от друга италианска фирма - "Абонданца". Ще им бъде излатено от фонда за принудителни вземания.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK