Курортната местност "Попови ливади" става квартал на Гоце Делчев

снимка: infomreja.bg, архив
Ще стане ли квартал на Гоце Делчев курортната местност "Попови ливади"? Този въпрос ще обсъждат тази седмица постоянните комисии към местния парламент. Те трябва да бъдат готови със становище за предстоящата сесия на 30 юли.
 
В дневния ред на последното заседание преди лятната ваканция решението за обособяване на новонаселено място във вид на квартал или село е точка №11. Предложението на общинската администрация по този казус влиза за обсъждане в пленарната зала на малкия парламент за втори път. През 2009 година общинските съветници не приеха въпросното предложение заради екологични съображения и опасения от презастрояване на красивата курортна местност, където и сега, освен многото вили, местни и външни жители вече имат къщи и живеят там постоянно. 
 
Кметската администрация за втори път предлага съветниците да гласуват стартиране на процедура за обособяване на ново населено място - село или квартал към община Гоце Делчев, наречено "Попови ливади", за да се промени статутът на курортната местност и да може да бъде включена за финансиране по различни европейски програми и проекти за изграждане на стабилна инфраструктура.
 
Сега курортната местност продължава да  губи правото си на европейско финансиране, тъй като европрограмите не отпускат инвестиции за ненаселени места, обясниха от администрацията в Гоце Делчев. Общинарите признават, че процедурата е дълга и сложна, но си заслужава, защото местността отговаря на всички критерии и това е единствената възможност да се превърне в атрактивно селище за селски туризъм, в което бъде изградена водопроводна и канализационна мрежа, както и стабилна инфраструктура.
 
От години собствениците на вили, хотели и магазини в курорта имат проблеми с питейната вода, която не достига и на всичкото отгоре  никой не плаща консумираните количества. Сериозен е и проблемът с електрозахранването, което не е постоянно и често спира.
 
За да се доведе идеята на администрацията докрай е необходимо да се изпълнят няколко задължителни изисквания, на които курортът да отговаря. Едно от най-важните условия е там да живеят постоянно поне 30 души, както и да са изградени основните и най-необходими комуникации, което отдавна е факт.
 
Ако този път общинските съветници гласуват за предложението, землището на новото населено място ще бъде с площ от 715 декара, като от тях 585 декара ще бъдат поземлен фонд, а останалите 130 градски. 
 
Решението на общинските съветници трябва да бъде одобрено от Областната  администрация и от Министерски съвет. 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK