Курбан за здраве раздадоха на стотици миряни в храма “Св. Мина” в Кюстендил

снимки: infomreja.bg

Курбан за здраве беше раздаден днес на стотици миряни на храмовия празник на Свети Мина в Кюстендил. Ястието беше приготвено от Гергана Падинарска ден по-рано.

Още от 8 часа сутринта започнаха да прииждат хора от различни краища на страната за храмовия празник на църквата, носеща името на Светеца. За всички вярващи пък беше отслужена литургия, която по-късно се пренесе и в двора на божието място.

По традиция и тази година пред входа на “Св. Мина” имаше поставени бидони със светена вода. Вярва се, че който си измие очите с нея, може да прогледне. Други пък пълнеха вода, за да напръскат домовете си срещу уроки и лоши сили. “Все ни вървеше назад. Като напръскам и всичко се оправя”, коментира възрастна жена от Самоков, дошла в Кюстендил специално за празника.

Смята се, че Великомъченик Мина е покровител на болните и помага да се намерят изгубени вещи.

Част от миряните пък купуваха икони от намиращите се в непосредствена близост сергии, които носеха за освещаване в черквата.

Според по-възрастните хора старият храм "Свети Мина", намиращ се зад новия, бил построен от богат турчин заради болната му дъщеря преди повече от два века. Заможният мъж сънувал, че ако изгради храм, ще се излекува детето му. Така и станало.

Същинското строителство на храма обаче започва през месец март 1859 г., като тогава се слага и началото на малък манастирски комплекс, посветен на светеца.

 

 

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ВЪВ "ФОТО МРЕЖА"

 

 

снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK