Хиляди вкусиха от овчия курбан, раздаден в двора на кръстокуполната църква "Св. Георги" край Грамаждано

Снимки: Infomreja.bg

За поредна година по традиция днес хиляди хора се стекоха в кръстокуполната църква "Св. Георги" край кюстендилското село Грамаждано.

Всеки можеше на вкуси от приготвения овчи курбан за здраве срещу 3 лева порцията, да си запали свещичка в храма и да си налее вода от изворната чешма в близост. 

Кръстокуполната църква "Св. Георги" е изградена през 2002 година от кюстендилеца Геро Герасимов, който и днес посрещаше гости и приятели от близо и далеч. 

"Преди години идваха по около 5 000 човека на този ден, сега са наполовина, което е съвсем разбираемо. Идват не само от Кюстендил, но и от Дупница и цялата област, а дори и от по-далече", каза Геро Герасимов. 

Неговата мечта е в близко време да бъде поставена и камбанария, което по-думите му ще се случи.

"Щом съм го замислил ще стане", с усмивка на уста каза Геро Герасимов и допълни, че много би искал един ден да се възроди традицията относно шествието на Гергьовден, което някога е тръгвало от Средновековната църква "Св. Георги" в квартал "Колуша" и е стигало до църквата "Св. Георги" край кюстендилското село Грамаждано.

Храмът е отворен ежедневно, а набезите от страна на недобронамерени граждани спрямо него, Геро Герасимов бори с видеонаблюдение.

Правят се и кръщенета.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK