Спас Митев: Не застрояваме зелена площ до АУБ. АУБ: Не искаме строителство!

Снимка: Infomreja.bg

Сблъсък между две гледни точки в ОбС-Благоевград

Сблъсък между две гледни точки в ОбС-Благоевград.

На трибуната пред общинските съветници се изправи инвеститорът, заявил пред ОбС да бъде гласуван ПУБ за строеж на 6 м от Американския университет.

Предложението предвижда сгради с височина над 25 метра само на 15 метра от общежитието „Скаптопара 1“. Преподавателите, студентите и служителите на АУБ се опасяват от постоянен шум и засилен трафик по ул. „Свобода Бъчварова“.

Заявителят е Спас Митев, който се изказа на редовната сесия и заяви, че е би искал точката му да бъде оттеглена от дневния ред и да бъде върната в общинската администрация за прецизиране.

Именно такъв съвет още вчера бе даден на пресконференция от председателя на ОбС Андон Тодоров, който преведе среща с президента на АУБ. Тодоров заяви, че неговата група няма да подкрепи при евентуално гласуване точка 46.

В днешното си изявление Митев обясни, че също е провел среща с президента на АУБ и че двамата споделили общи ценности.

Митев разсея коментарите, че ще застрои зелени площи.

Бях обявен за обществен враг на АУБ и инженер, който ще строи небостъргач в зелените площи, каза Митев, разсейвайки спекулациите, че именно в квартал „216А“ няма зеленина, а сметище и саморасли храсти.

Също така той даде кратка хронология на имота, който притежава днес той, но бил закупен отпреди повече от 100 г. от неговия прадядо, а за прокупко-продажбата има документ от Османската империя на арабски.

Митев каза, че неговата фамилия не е противник на АУБ, а помощник, тъй като бащата на инвеститора – Димитър Митев – бивш заместник-кмет по строителството към Община Благоевград, помогнал да се осъществи строежа на кампуса като събрал всички подписи от собствениците на съседни имоти.

От 2000 г. теренът около настоящите сгради на АУБ са разделени на три Подоробни устройствени плана – А, Б и В. А и В за ПУП-ове на частните собственици, а Б – ПУБ на АУБ.

Митев призова съветниците да не говорят за нецелесъобразност, защото това е най-прекия път към корупцията, с което завърши изявлението си.

След него на трибуната излезе представител на АУБ – Тодор Тодоров. Той обясни, че АУБ не съществува от 100 години, но пък инвестициите, вложени само в материалната база, са за над 60 млн. долара. Тодоров бе рязък в изказването си, говорейки за позитивите за Благоевград и страната, които носи АУБ – борейки демографката криза, безработицата, ниския статут на образование.

Тодоров напомни, че АУБ е най-значителната институция в Югозапада, в която над 60% са български студенти.

„Нашето становище е, че не можем да позволим да има строителство в продължение на 2 години под прозорците на нашите студенти.“

Тодоров обясни, че процесът на обучение в АУБ е непрекъснат – както в учебна година, така и през лятото, и че не може да се налагат часове на студентите, когато на учат, тъй като процесът на обучение е наистина интензивен.

„Тези студенти остават в България“, каза Тодоров, напомняйки още веднъж за значението на кадрите на АУБ.

Той каза, че сграда на 6 метра от АУБ не би била приета от ръководството.

Припомняме, че от образователната институция излязоха със становище по темата, в което АУБ изразява сериозна загриженост относно предложена промяна за застрояване на имота.

 „Притеснени сме от факта, че предложената промяна ще доведе до нарушаване на ритъма на учебния процес на нашите студенти, както и до ликвидиране на зеленото пространство между общежитието и предвидения строеж“, посочи вр.и.д. президент на АУБ д-р Дейвид Еванс.

„Уютът, спокойствието, удобствата, сградите и зелените площи радват не само нас, но и допринасят за модерния  облик на града. Много от жителите и гостите на Благоевград идват често в кампуса, за да се насладят на прекрасните условия, които АУБ е създал. Сега с опита за промени на този проект има риск те да бъдат загубени завинаги“, допълни той. 

След гласуване Съветът взе решение предложението, относно даване на съгласие за разрешаване изработване на Подробен устройствен план (ПУП)- изменение плана за регулация (ПР) на УПИ V, УПИ VI и УПИ VII в кв. "216А" по плана на II микрорайон, Благоевград за образуване на нов УПИ XXVII по имотни граници на имот с идентификатор 04279.617.222 по кадастралната карта на Благоевград, отпадане на предвидените алеи и озеленяване и предвиждане на две нови алеи за връзка с улица с осови точки О.Т. 136, О.Т. 128, да се върне в общинската администрация за преразглеждане.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK