Кунева няма да се кандидатира за депутат, дава път на младите

Снимка: Мanager.bg

Лидерът на ДБГ и доскорошен вицепремиер Меглена Кунева обяви, че се отказва от следващия парламент. Тя обясни решението си с желанието да даде път на младите хора в политиката. 

Кунева съобщи това след заседание на ръководството на партията си. Първо пред него тя обявила, че не иска да е депутат в следващото Народно събрание. В същото време лидерката на ДБГ настоя, че остава в политиката и в Политическия съвет на Реформаторския блок. 

Кунева беше категорична, че решението й да не се включва в листите не е заради призива на председателя на "Нова република" Радан Кънев към лидерите на Блока да се откажат от депутатски места.

"На приказки не обръщам внимание, особено когато се повтарят. Ако той /Радан Кънев/ се оттегли, добре", каза тя, цитирана от БТА.

Кунева отново коментира критиките на Бойко Борисов към нея. В събота той обяви, че даването на образованието в ръцете на РБ било голяма грешка. Лидерът на ГЕРБ разкритикува и някои от решенията на Кунева като министър. Тя пък му отвърна с въпрос кога образованието е станало важно за него.

Днес Кунева обясни, че не иска да се фокусира в предизборната тактика на ГЕРБ и и тяхната чувствителност.

"Ако съм направила така, че за 10 месеца лидерът на ГЕРБ да заговори за образование, значи има положителен ефект", коментира само тя.

Кунева коментира и липсата на номинация за български еврокомисар. За себе си тя каза, че не е получила такава, но разкритикува това, че страната все още няма кандидатура. Според нея това е безпрецедентно.

"От декември досега да нямаме наша кандидатура, е аргумент, че за България не е толкова важно, ако сме без еврокомисар", смята лидерът на ДБГ.

Бившият просветен министър коментира и скандала с парите по оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж". Тя беше категорична, че няма спрени евросредства и няма и да има.

По-рано днес служебният министър на образованието Николай Денков съобщи, че ЕК спира временно плащанията по прогрмата, а когато проблемите бъдат отстранени, ще има финансови корекции.

Кунева обясни, че миналото лято самата тя като просветен министър е спряла проекти заради съмнения за нарушения и дори ги е дала на прокуратурата.

Става дума за два проекта, свързани с ромската интеграция в предучилищна и в училищна възраст. Имало е и наложени административни наказания на виновните лица.

"Заради спрените от мен проекти миналото лято, сега няма спрени пари от ЕС", каза Кунева. /Dnes.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK