Кунчев: При трета вълна - дистанция 2,5 м и маска FFP2

Снимка: Infomreja.bg

Кунчев коментира и сигурността на тестовете

Предупреждението, че идва трета вълна на коронавируса у нас не е с цел да плашим някого, а да предупредим, че тенденцията на разпространение върви към повишаване. Това заяви пред БНТ националният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Той е категоричен, че причината за повишаването на заболеваемостта отново, която за седмица от 4% е станала 8.5%, не е в отхлабването на мерките - връщане на учениците от горен клас в училище и отваряне на моловете, а в разпространението на новия британски щам.

"Само с 1/3 от учениците от горния курс са се върнали преди няколко дни, а при моловете имаше една несправедливост заради големите вериги, които работят. Ако охраната следи за маски, рискът не е толкова голям. Постепенното увеличение на новозаразените не е резултат от връщането на учениците, нито от отварянето на моловете, ако има влияние, то ще се почувства след 7-10 дни", обясни Кунчев.

Той е категоричен, че социален и икономически натиск върху решенията на Националния оперативен щаб няма.

"Под натиск не сме подложени и никой не се бърка на решенията, нормално е да слушаме какво се случва в икономиката, както и тегобите на социалния министър, ние сме граждани на тази страна. Здравните власти се състоят от много хора, с различно мнение, те са го сътворили и са го вкарали в заповед, има обмяна на мнения, висок тон и изказване на мнения", каза още Ангел Кунчев.

Експертът обясни, че пандемиите винаги протичат по такъв начин - вълново, птичи грип, свински грип, при испанския грип. За разпространението има много фактори колко са имунизирани, какви мерки се спазват.

Той обясни, че увеличаването на случаите е в Западна Европа, вече и в Гърция, и Румъния и е било очаквано.

"При биологичен процес защо трябва да има лично отговорен, от време навреме се сблъсквам с такива хора, които ни обвиняват, че носим вируса и организираме епидемията, друг е въпросът как да вземем точните решения, епидемия не може да бъде спряна, но може да бъде държана под контрол, да не останат хората без медицинска помощ", обясни Ангел Кунчев.

"Епидемията не може да се спре с каквито и да е мерки. Може да се омекоти процеса, там ни е ролята, но тя е много ограничена. Основната причина е вариантът, ще има непрекъснато - британски, бразилски, южноафрикански", добави още националният здравен инспектор.

Той смята, че основната причина за трета вълна не е в мерките нито в България, нито в Европа, а в наличието на щам, който се предава по-лесно, между 10 и 100 пъти по-концентриран. "Ако дистанцията досега е била 1,5 метра - сега трябва да стане 2.5 м. Ако досега сме носили обикновена маска, сега трябва да носим маска - FFP2", посъветва още Кунчев.

Ангел Кунчев коментира и сигурността на тестовете. "PCR-тестът е златен стандарт, това е изследването, което дава точен резултат. Бързите тестове са по-бързи, по-евтини. Антигенните тестове се раздават от РЗИ на болниците и е възможно да има фалшиво отрицателни резултати, има такива партиди. Имаше информация от ВМА, спира се партидата, заменя се с друга, тестовете не са с еднакво качество", обясни здравният инспектор.

Тенденцията на ваксинирани върви според наличните ваксини, които влизат в страната, каза още главният инспектор. "За "Пфайзер" и "Модерна" се пази втората доза, но се очаква да влязат и другите две ваксини.

"Може да започнем да правим всички получени ваксини и с идеята да се прави след два месеца втората доза с новите получени", съобщи Ангел Кунчев.

Дали българските граждани ще могат да си избират вид ваксина - "по-скоро изборът ще е ограничен. Ще има наличното, но след влизане на другите две ваксини може да има избор", отговори Ангел Кунчев.

По думите му, безопасността на ваксината на "Астра зенека" не е поставяна под въпрос и отговаря на профила на безопасност.

"Ако има дискусии, те са около групата на хората над 55 г. Това съмнение ще отмине, първият имунизиран във Великобритания беше 82-г. Шекспир, там са ваксинирани над 6 млн. и ефектът е поразителен, особено в старческите домове", даде за пример експертът. 

Относно дали е опасно да са отворени зимните курорти, Кунчев обясни, че ако там има взривоподобно увеличаване, ще се спрат дейностите, но увери, че се налага непрекъснат контрол и се поддържа връзка с колегите в Смолян, Благоевград, които са непрекъснато по заведенията.

За изборите на 4 април няма как да се даде точна прогноза каква ще е заболяваемостта. "Датата е правомощие на президента, дали с повече или по малко болни, избори ще има, но ще е сложно при голям брой болни и карантинирани", обясни Ангел Кунчев./ news.bg

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK