Кунчев: Няма да затваряме цели населени места

Снимка: БГНЕС

Ще има реакция в клъстерите на разпространение на коронавируса, каза главният държавен здравен инспектор

„Обстановката е много динамична, ще вземаме мерки на база на ситуацията в страната. Ще се наложат доста такива. Няма да има блокиране на цели населени места, но ще има реакция в клъстерите на разпространение”. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в студиото на „Здравей, България”.

„Ние и в момента вземаме мерки на места. Последният случай е от село Зайчар. Не сме затваряли самото село, но затворихме заведения, където могат да се осъществят тесни връзки. Оставихме да работят само хранителните магазини", посочи още той.

Кунчев обяви, че 263 са положителни проби за изминалото денонощие при направени 4 853 PCR теста.

„Има ръст при заразените с COVID-19. В сравнение с двете предишни седмици той е малко над 50%, което е неприятно. Все пак обаче сме под 300 случая дневно, което ни поставя във втората половина на класациите в ЕС”, каза още той.

"Характерното са вируса е, че е доста динамичен. Август и септември задържахме ниска заболеваемост. В края на септември започна лек ръст. Страната с най-висока заболеваемост в Европа е Черна гора, а те бяха обявили, че са се справили с вируса", каза още доц. Кунчев.  

По думите му това, което имаме като бройка положителни случаи, е на база на изследванията, които се правят. 

„В момента 10 души заразяват 11. Т.е. 50 000 заразяват около 60 000. Това е много, но не е достатъчно, за да се стигне до колективен имунитет, който да спре пандемията. Ако продължим още 2-3 години и това ще стане, но нямаме време да чакаме. Дай Боже да дойде ваксина и тя да е ефективна”, каза Кунчев./ nova.bg

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK