Приютът за стари магарета в Баничан – пример за хуманно отношение към животните

Снимка: Infomreja.bg

Капацитетът му е запълнен, има нужда от нов приют

През 2016 година над старото село Баничан е открит приют за магарета. Това става благодарение на швейцарското сдружение за защита на животните „Ветеринари в действие“. Приютът се издържа предимно с дарения от чужбина.

Докато в началото местните хора са били скептично настроени  към начинанието и не са си давали животните, които години наред вярно са им служили, то сега, виждайки какви грижи се полагат за тях в приюта, с готовност ги оставят в него.

В Баничан са докарани магарета от Пирдоп, благоевградските села, Петрич. В момента капацитетът на приюта е запълнен, в него са настанени 60 магарета. Вече се чувства нужда от нов приют.

Площта на този парк, както още го наричат, е около 200 декара. Така е осигурено достатъчно място за паша на животните. През зимата храната се поставя в хранилки. Построени са  и обори.

Освен за прехраната, тук се полагат постоянни грижи и за здравето на питомците. Дават им се витамини, ваксинират се, обезпаразитяват се.  Периодично зъбите им се изпиляват, за да могат животните да се хранят. В приюта има подковач, който се грижи за копитата им.

„По тридесет години, че и повече, те са служили на хората, сега трябва ние да се грижим за тях. Даваме добър пример за хуманно отношение към животните“, казва ветеринарният лекар, д- Дърпатов, мениджър на обекта, и изразява желанието си повече животни да бъдат приютени.

 

Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK