Кулинарен виртуоз с награда „Неврокопчански чан“

снимки: Пъстра трапеза

Емблематичният кулинар Пеньо Иванов получи традиционния Неврокопчански чан лично от директора на ПГ „Пейо Яворов“ в Гоце Делчев. Това стана след успешния край на проекта „Жива кулинарна традиция“ 2012. Проектът е финансиран от „Асоциация за развитие на изкуствата и занаятите - 7“ – А.Р.И.З-7, с председател Павлин Петров и от Европейската програма „Младежта в действие“.

Гоце Делчев бе последният от многото градове, които бяха част от проекта. Преди да опитат вкусните гозби на неврокопчани, участниците се насладиха на местната кухня в Сопот, Видин, Враца и Сливен.

Учениците от Професионална гимназия по МСС ”Пейо Крачолов Яворов” бяха приготвили стари позабравени традиционни за неврокопския край ястия като, Суловер, Шупла, Библа, Мафиши, Хърташи Уши, Осменка с терионика и чекане, Чумлек и много други. Сръчните младежи бяха напътствани от професионалния готвач, който е и организатор на „Пъстра трапеза” - Пеньо  Иванов.

„С тези ученици се познаваме от преди две години. Първият ни контакт бе отново при „Пъстра трапеза „ 2010 година в Благоевград. Понеже тогава много ме впечатлиха ги поканих да се включат и в този проект. Аз се радвам, че приеха поканата ми и днес наистина имаме един прекрасен празник. Избрахме 10 ястия от 50 местни регионални гозби, което е целта на проекта. Всяко едно от тях е уникално и показва характера и  изобретателността на местните хора”, сподели за ИНФОМРЕЖА  Пеньо Иванов.

Много ученици от Гоце Делчев проявиха жив интерес към старите местни рецепти. Техните родители и учители си припомниха вкуса на вече позабравените  ястия, които все по-рядко се приготвят заради новите рецепти, които навлизат в съвременната кухня, бързите закуски и полуфабрикатите.

Пеньо Иванов за пореден път бе обявен за любимец на младите кулинари от Гоце Делчев, които му отправиха сърдечни покани по-често да им гостува.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK