Кукумявка, влязла през комина, вся паника в дома на Пламен Божков от Гоце Делчев

Неканеното гостенче, изплашило семейството на Пламен Божков от Гоце Делчев, снимка: Димитър Попов

Паника вся вчера в дома на неврокопчанина Пламен Божков влязла в дома му кукумявка.

Неканената гостенка се промъкнала през комина на първия етаж.

По съвет на приятел на Пламен Божков, собственикът на  жилището потърсил съдействието на представителя на клона на Българското дружество за защита на птиците в Гоце Делчев - Димитър Попов, за да може птицата да бъде освободена.

„При пристигането ми, дъщерята на Пламен Божсков разказа как всички заедно с децата в жилището им се страхували да влязат в банята. Изпитвали ужас от пърхащото пернато, попаднало там по неволя. Няколко секунди бяха достатъчни, за да хвана птицата, която се оказа домашна кукумявка, излюпена тази година.

По думите на природозащитника кукумявчето е в добро здравословно състояние и е освободено от покрива на къщата, за да може да продължи да бъде хранено от родителите си.

„Не е верен митът, че звуците, които издава кукумявката, предвещават смърт. Кукумявките кукумявкат по време на размножителния си период, както много други нощни грабливи птици, които огласят нощта през определени дни от годината. Нищо зловещо няма в тази песен. Нищо злокобно, просто две птичета си разменят любовни призиви... След това се ражда живот.

По-прекрасно нещо от песента на живота няма. Хората са се страхуват от нощта, защото това е време, в което не са активни. Но нощта, както и денят по Земята са пълни с живот. И това е прекрасно - песента на щурчето и цикадите и любовния зов на кукумявките - значи е дошла пролетта", коментира Димитър Попов.

Той допълни, че кукумявките са и символ на мъдрост, знания, интелект и разсейват мрака на невежеството.

Според различни твърдения се смята, че именно кукумявката помага на притежателя си да надниква в бъдещето и да вижда това, което е скрито за очите на другите.

Фън Шуй експертите пък споделят, че кукумявката създава около себе си енергийно поле, което привлича благополучието, каза още природозащитникът  Димитър Попов, попитан дали са верни митовете, които се носят за тези птици.

 

КОМЕНТАРИ

Илия09:54 - 11.07.2019
Е какво са се уплашили и на мен днес ми влезе една у дома и я хванах без проблеми и а пуснах на свобода
Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK