Кукерско шествие направи новогодишно почистване на Гоце Делчев от злите духове

снимки: Краси Терзиева, infomreja.bg

Празнично кукерско шествие традиционно в първите дни на новата година направи щателно почистване от зли духове на Гоце Делчев. Инициативата и тази година бе на Народно читалище "Никола Вапцаров” в село Мусомища, което се смята за меката на кукерите, наречени още бабугери в Неврокопския край.

Десетки самодейци от Мусомища, облечени в национални носии, и кукери от  мъжката формация “Бабугери“, също от селото, преминаха днес по централната част на града, съпровождани от десетки жители и гости на Гоце Делчев, които наблюдаваха и представянето на атрактивния ритуал “бабугерска сватба“.

Бабугерското шествие, което днес събра на площад “Гоце Делчев" стотици неврокопчани, бе планувано за 31 декември, но лошото време и дъждът провалиха събитието, което с голям интерес бе наблюдавано през втория ден от новата година.

На дългото кукерско хора на площада се хванаха и продължиха празничната новогодишна емоция десетки жители на града и региона и много гости, които преди да си тръгнат от Неврокопско, успяха да видят още една красива местна традиция.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6