Кукерско шествие изгони злото от село Джерман

снимка: Община Дупница

Всяка година по традиция на 1-и януари се провеждат кукерските игри в с. Джерман. Различното тази година бе, че шествията на кукерите започнаха предишния ден. Трите кукерски групи имаха по 15 минути, за да направят своите дефилета.

На събитието присъстваха над 2000 души, като секретарят на читалището в Джерман Пантелина Караманска отбеляза, че интересът на хората към кукерите се засилва с всяка изминала година. Официален гост на събитието бе заместник-кметът на Община Дупница Крум Милев, който награди групите.

Специална награда беше осигурена и за най-малкия участник в кукерските игри - 3-годишната Мария. Въпреки крехката си възраст, тя беше облечена като истински кукер.

Уникалното при тези игри е, че всеки един от костюмите тежи повече от 50 килограма. Ритуалът, който изпълняват кукерите, е за прогонване на злите сили и лошотията. Събитието беше предводено и от кратка програма, в която взеха участие фолклорна група "Джермина" и обръщение на кмета на с. Джерман Ангел Цветков към жителите на селото.

 

снимка: Община Дупница
снимка: Община Дупница
снимка: Община Дупница

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK