Кукерският фестивал в Симитли става двудневен

Снимка: Община Симитли

Броят на участниците расте с всяка изминала година

Повече и от рекордния брой участници миналата година пристигат в събота на фестивала „Симитлия – Древната земя на кукерите“.

До края ма миналата година заявилите участие кукерски групи бяха 50 от цяла България и от Северна Македония. Заради множеството фестивалът се разраства, става двудневен.

Още от закриването на фестивала миналата година е идеята – кукерският празник, емблема на община Симитли, да се разположи в два дни. За удобство на участниците, за наслада на зрителите, решиха организаторите от община Симитли.

Вече шестнадесет години все по-бързо се налага да минават кукерските групи, все по-късно е награждаването заради все повечето и повече участници във фестивала с всяка следваща година. Това подсказа, че на кукеския празник му трябват два дни.

Тази събота и неделя – 11 и 12 януари, в Симитли ще бъде празник! Празник на кукерите! 2 дни зрелищно шоу! 2 дни, изпълнени от магията на кукерството!

С респект и уважение към българщината и съхраняване на традициите и обичаите за Сурва, организаторите ще приемат заявки за участие до последния момент.

От вчера, когато бе обявено, че няма да се провежда кукерски фестивал в Перник, желание за участие са заявили още три групи, една от които от Долна секирна, Пернишко. Кукери от Перник традиционно идват на фестивал в Симитли, и за тази година, още преди Коледа, участие са заявили пет кукерски групи от Пернишко.

Традиционно в Перник публиката вижда и симитлийски кукери, като за тази година местните в Симитли имаха готовност и желание и бяха заявили участие с обща група от цялата община с над 500 кукери.

„Симитлия – Древната земя на кукерите“ - Симитли, се превръща в приказка от герои – кукери, мечки, мечкари, старци, дяволи, булки и младоженци … всякакви персонажи на кукерството, плюс модерни и актуални образи за маскарада.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK