Кукерите от „Струмско“ – с най-много награди, догодина сурвакарският фестивал на стадиона

Над 1 200 кукери от Благоевград и селата дефилираха повече от 4 часа по централните улици на града в дългоочакваното от всички жители на общината четвърто издание на Фестивала на сурвакарските игри.

И тази година атрактивният кукерски спектакъл събра на пл. „Георги Измирлиев“ хиляди почитатели на маскарадните игри. Традиционните образи от селския бит – булки и младоженци, баби и старци, попове, лекари, пожарникари, полицаи и мечкари с мечки присъстваха в дефилето на почти всяка група наред с автентичните кукерски танци, огласени от чанове и тъпани.

IV Фестивал на сурвакарските игри премина под егидата на кмета на Благоевград Атанас Камбитов, който изгледа открай докрай уникалното кукерско шоу, след което връчи наградите на отличените.

„Предвид все по-големия интерес и нарастващия с всяка изминала година брой на участниците, следващото издание на фестивала ще проведем на стадиона“, заяви Камбитов, чиито думи се посрещнаха с радостни възгласи от кукери и публика.
„Най-голямата награда е радостта, която донесохте на благоевградчани“, обърна се към участниците водещият на фестивала – актьорът Петър Кьосев.

Председателят на журито проф. Костадин Динчев призна, че комисията е била силно затруднена при определяне на отличените групи и участници. „Ако имаше 1000 награди, щях да ви ги раздам всичките, защото всяка група се представи блестящо“, каза проф. Динчев.

Най-много награди получи групата от кв. „Струмско“. Нейният ръководител Антонио Асенов излезе три пъти на сцената, за да си получи наградите за придържане към традициите, за артистичност и за най-колоритна двойка младоженци.

Съвсем логично групата от кв. „Грамада“, която тази година се представи с 280 участници, получи наградата за масовост. Кметът Камбитов връчи на ръководителя на групата – Стойчо Бъчваров, и награда за най-оригинална хореография.

При кв. „“Плаж махала“ отиде наградата за иновации. Отличена за най-добра маска – образа на камилата, бе групата от III квартал.

Награда за най-малък бабугер спечели кукерската група от село Падеш. Участниците от Лешко пък се поздравиха с награда за най-добра мечкарска група. За най-артистични старци журито отличи участниците от групата от село Изгрев с ръководител Йордан Китанов.  

II квартал взе приза за най-добра танцова група. Ромският квартал се отличи и с най-малкия участник във фестивала – 5-месечния Валентин.

 

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ВЪВ ФОТО МРЕЖА

IV Фестивал на сурвакарските групи в Благоевград /част I/

IV Фестивал на сурвакарските групи в Благоевград /част II/

 

КОМЕНТАРИ

ачо01:31 - 09.01.2012
нема такова шоу
Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK