Кукерите от Разлог вадят костюмите за “Сурва 2013” в Перник

снимки: Община Разлог

Кукерите от Разлог отново вадят атрактивните си костюми, за да участват в тазгодишния Международен маскараден фестивал “Сурва 2013”.

Над 150 души от Разлог ще вземат участие на фестивала “Сурва 2013” в Перник. Сборната кукерска група от Разлог - от кукери, моми и ергени в народни носии, сурвакарски групи, мечкари с мечки, смешници и оркестър от зурни и тъпани, ще се бори за спечелването на призово отличие, което да добавят към колекцията си от награди и грамоти за автентичност и колоритност.

На тазгодишния маскараден фестивал “Сурва 2013” ще се изявят над 5000 участници от 70 групи. 22-рият по ред маскарад ще стартира на 1 февруари и ще приключи на трети. Разложката кукерска група ще дефилира на площад “Кракра” в Перник на 3 февруари. Звънът от чановете и тумбелците на разложките чауши (кукери)  ще „прогони злото” в Перник.

Със своята вековната кукерската традиция Разлог е горд представител и член на Федерацията на Европейските карнавални градове. Организирано кукерски групи в Разлог започват да „гонят злото” преди 107 години.

Кукерската група от Разлог е пазител и носител на кукерската традиция и гордо представя града, а и страната в национални и международни фестивали.

 

снимки: Община Разлог
снимки: Община Разлог
снимки: Община Разлог

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK