Кукери от Крупник и Симитли изгониха злото, кметът Апостолов в носия

Снимка: Община Симитли

Духът на крупничани е жив! Отново го доказаха десетките кукери. И тази година 1-и януари се превърна в истински празник. Стадионът в селото беше изпълнен с бабугери, мечки, мечкари, старци и бабички и различни персонажи,които сътвориха невероятен празник.

Публиката не спираше да аплодира всички 4 групи, които се представиха в първите часове на новата година.Кметът на селото Иванка Чакалска посрещна всички, като за най- малките имаше награди медали, а за всяка група беше подготвена купа за спомен от СУРВА-2019.

Местните хора имат самочувствието, че техните кукери са едни от най-автентичните, а костюмите от кози кожи са голямата им гордост. Цяла година те издирват най-добрите, с най-дългия и лъскав косъм, за да ги облекат и демонстрират с гордост на следващия дългоочакван празник.

Кукерските групи от Симитли също събраха стотици да им се радват.

Стотици пазители на кукерската традиция сътвориха празнична феерия в двора на училището, по обяд навърх 1-и януари. Традицията повелява – дефилето да тръгне от дома на кмета Апостол Апостолов, където заедно със съпругата си д-р Апостолова пременени в национални носии посрещнаха всички кукерски групи от Симитли. Там кукери, бабугери и сурвакари играят, а палави мечоци борят кмета, за да му е здрава годината и да е благодатна за общината.

 

КОМЕНТАРИ

Хрушчов18:49 - 02.01.2019
Не е трябвало след думата "злото" да има запетая а тире и заглавието става точно.
Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK