„Куци Мерки“ започна музикалното си турне от Кюстендил! Любовта към българския фолклор завладя десетки

Снимки: Личен архив

Когато любовта е истинска и силна, тя не признава разстояния, лесно преминава морета и океани, за да даде плод също толкова силен и красив. За много от нас това може да е клише, но историята на Етиен Лебел от Монреал, Канада го потвърждава с пълна сила.

Любов но не каква да е, а любов към българския фолклор и така любопитните за всички музиканти неравноделни балкански ритми, завладява младия канадец през 2014, когато посещава България за първи път. Тази любов бележи професионалния му път. След завръщането си в Канада той основава група от музиканти, за която избира колоритното име „Куци мерки“.

Снощи, в новия парк на Кюстендил, пред читалище „Братство“ те направиха първия си концерт в България. Заедно с тромбониста Етиен Лебел, на сцената бяха и  Матю Ланглоа, саксофон и Джеф Мозли, китара.

Тяхното силно притеснение от факта, че барабаниста им не може да дойде в България бе компенсирано с участието на Светлин Облачки от Кюстендил, който се присъедини и подкрепи музикантите с изпълненията си на тъпан.

Тези изключителни джаз изпълнители, прелетели над океана, за да дойдат в Кюстендил, представиха пред многобройната публика пищна програма, която назована по имена, звучеше повече от българска: Ширто, Дайчово, Бучимиш, Бачковско хоро, Малешевско хоро, Граовско и Кюстендилска ръченица!   

И нямаше как това интересно звучене на българския фолклор да не бъде съпроводено и с танцуване на тези традиционни български хора.

С много настроение, професионализъм и колорит, Танцова формация „Партньори“ изпълни пространството в парка и зарази малки и големи да се включат и да бъдат част от тази прекрасна симбиоза, въпреки че музиката на "Куци Мерки" произвежда хармония с плашеща интензивност и звучи различно от всичко, което някога сте срещали. 

Музикантите продължават своето турне в България, като им предстоят срещи с Тракия и Странджа планина.

Сигурни сме, че при следващото си гостуване в Кюстендил, ще ни изненадат с още много музикални импровизации! 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa
loading...