КТБ източена, отнемат й лиценза, местят депозитите на гражданите в „Креди Агрикол България“

снимка: infomreja.bg, архив

Лицензът на Корпоративна търговска банка ще бъде отнет и ще се пристъпи към обявяването ѝ в несъстоятелност, съобщава vesti.bg.

Депозитите на гражданите и фирмите ще бъдат прехвърлени в свързаната с нея банка „Креди Агрикол България“  и ще са отново достъпни на 21 юли.

„Креди Агрикол България“  ще бъде преименувана и одържавена, съобщи управителят на БНБ Иван Искров.

За нея ще бъдат осигурени достатъчно средства от Фонда за гарантиране на влоговете, държавния бюджет и Българската народна банка.

В КТБ ще останат сметките на мажоритарния собственик и свързаните с него фирми, които няма да бъдат защитени.

Резултатите от прегледа на независимите одитори в КТБ говорят, меко казано, за действия, несъвместими с добрите практики, посочи Искров.

Чрез трето лице мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев е изтеглил в брой равностойността на 205 млн. лв., като по-голямата част от сумата е била в евро.

Това се е случило на 19 юни – денят, в който скандалът с КТБ се разрази с пълна сила, като парите са взети само срещу разписка, информира „Дарик“.

На 18, 19 и 20 юни след множество медийни публикации и една пресконференция на членове на Управителния съвет на Корпоративна търговска банка са изтеглени 1 млрд. лв.

Липсват съществени части от кредитния портфейл на банката в размер на 3,5 млрд. лв., съобщи Искров. Общият кредитен портфейл на КТБ е 5,4 млрд. лв.

Не може да се оцени финансовото състояние на длъжниците и дали могат да обслужват кредитите си, допълни той.

По думите му става дума за умишлени действия. Докладът на квесторите, както и на независимите одитори в Корпоративна търговска банка ще бъдат предадени на главния прокурор.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK