КС: Освобождаването на Жаблянов не е противоконституционно

Валери Жаблянов, снимка: БТА

Конституционният съд (КС) е отхвърлил искането на 60 народни представители от 44-ото Народно събрание за установяване на противоконституционност на решение на Народното събрание от 21.02.2018 г., с което е освободен Валери Мирчев Жаблянов от поста заместник-председател на Народното събрание.

От сайта на КС става ясно, че то е прието с мнозинство от седем съдии: Стефка Стоева, Кети Маркова, Георги Ангелов, Анастас Анастасов, Мариана Карагьозова- Финкова, Константин Пенчев и Филип Димитров. На особено мнение са останали съдиите Борис Велчев, Цанка Цанкова, Румен Ненков, Гроздан Илиев и Таня Райковска. Мотивите за решението да бъдат обявени допълнително.

На 21 февруари Народното събрание гласува и освободи предсрочно от поста зам.-председател на НС Валери Жаблянов, припомня БГНЕС. Гласуваха 181 народни представители, „за“ бяха 110, „против“ 71, без въздържали се. ГЕРБ, ОП, Воля и един независим бяха за оставката на Валери Жаблянов. ДПС не се включи в гласуването, а БСП беше против.

Причина за отстраняването на Жаблянов стана скандалната фраза на депутата от левицата, поместена в официална позиция на БСП, според която „Народният съд“ е „необходимо и неизбежно правосъдие“. Искането за предсрочно освобождаване на Жаблянов от поста зам.-председател на Народното събрание бе по искане на депутати от ГЕРБ и ОП.

След гласуването БСП обяви, че ще сезират Конституционния съд и съда по правата на човека в Страсбург заради оставката му. На 2 март депутати от ПГ на „БСП за България“ внесоха в Конституционния съд искане за обявяване за противоконституционно отстраняването на Валери Жаблянов като заместник-председател на парламента. /БГНЕС/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK