Кръв се лее пред офиса на ДПС в Пловдив, деца рецитират "Аз съм българче"

снимка: marica.bg

Вече има ранени на протеста в Пловдив. Двама са със спукани глави. Има момиче с разбита глава, съобщава ПИК, позовавайки се на електронното регионално издание Marica.bg

Шествието вършее из града, нападна офиса на ДПС, жандармерията се опитва да отблъсне протестиращите, но ситуацията излиза извън контрол.

Хвърчат камъни и бомби по униформените, а те от своя страна нападат с палки протестиращото множество.

Кръв се лее на метри от офиса на ДПС. Екзалтираните фенове тръгнаха да атакуват офиса на партията, но полицията ги спря. Първо те влязоха в ръкопашни хватки с униформените. След това протестиращите за Куршум джамия запалянковци започнаха да хвърлят камъни. Полицаите пък им връщаха бой с палки.

Протестът премина към тунела на бул. "Цар Борис Обединител".

По-рано бомби, камъни и бутилки хвърчаха към турското консулство в Пловдив, мисията бе под обсада на хиляди гневни националисти, футболни запалянковци, предаде регионалният сайт Марица.бг от мясото на вълненията.

Чуват се гърмежи и трясъци от бомби и пиратки. Множеството крещи към жандармерията„Ени-ча-ри, ени-ча-ри”.

Жандармерията заключи с железен обръч турската мисия.

Спешно в Пловдив пристигнаха подкрепления от София, Пазарджик, Кърджали.Тежковъоръжените полицаи се струпаха край консулството и изтласкаха на 50 метра протестиращите.

Феновете крещят в лицата на униформените „Ци-га-ни, ци-га-ни”, хвърлят бомбички.

Лека паника се усеща сред жандармерията.

„Колеги, успокойте се, подавайте точна информация”, звучи по радиостанциите на униформените.

Шефът на националната полиция Тодор Гребенаров се появи за кратко, но се загуби по пътя на шествието.  

По едно време някой призова да се блокират всички офиси на ДПС в страната и шествието тръгна към централата на ДПС под тепетата. На първа линия пред колоната излязоха децата Марио и Мариан. Двамата са петокласници от СОУ „Патриарх Евтимий”. Те застанаха пред жандармеристите и рецитираха „Аз съм българче”.

Пред ПИК от полицията в Пловдив отказаха да дадат каквато и да е информация. "Нали ви обясних, че няма какво да споделя с вас, защо пак се обаждате?", запита пиарката на униформените в града на тепетата.

По-рано днес десетки бомби и павета полетяха към сградата на Джумая джамия в центъра на Пловдив, въпреки засиления полицейски кордон.

Градът е блокиран от протести във връзка с делото в Апелативния съд за връщането на Куршум джамия на мюфтийското настоятелство в Карлово. Мъж, който се представи за родственик на Левски, призова за гражданска война, ако магистратите върнат молитвения дом.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK