Кръгом: Икономическият министър отмени решението си за големите магазини

Снимка: pixabay

Това е станало по нареждане на премиера Бойко Борисов

По нареждане на премиера Бойко Борисов, министърът на икономиката отменя издадените по-рано днес указания за магазините за нехранителни стоки, съобщиха от Министерството на икономиката.

На днешния брифинг Лъчезар Борисов обяви следното: "Самостоятелните обекти в търговските центрове, до които има директен достъп – вход от улици или паркинг, могат да продължат своята дейност, спазвайки мерките. Тe могат да обособят и разделят площта за клиентите до 300 кв. м – с преградни стени, ленти, щандове и др. Извън търговските обекти на открити площи при спазване на мерките ще може да се осъществява търговска дейност".

Очаквано, собствениците на заведения реагираха меко казано остро със следната позиция: "Правите ни на тотални балъци! Днес беше легализирана работата на веригите за нехранителни стоки, ако ограничат обектите си до 300 кв. м. Тоест, намаляваме площта, за да сe наблъскат всички вътре на по-малко пространство, но дейността да си продължи. Много, много несериозно! Значи, заведенията работят на пълната си площ (когато изобщо работят), но с 50% от капацитета си за клиенти. А веригите работят с намалена търговска площ, но със 100% от клиентите си. Хайде стига! Тук вече не може да се скриете зад медицинската логика".

Резултатът? "Решението е взето с оглед на равнопоставеност между отделните браншове, както и заради краткия срок на предстоящо действие на взетите противоепидемични мерки", пишат от икономическото министерство. /bTV/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK