Кръгла маса „Цар Гаврил Радомир в българската история“ организират в Радомир

Снимка: Община Радомир

Кръгла маса на тема: „Цар Гаврил Радомир в българската история“, ще се проведе на 29 март 2019 г. от 14.30 ч. в Младежки-културно информационен център „ЕВРОПА“ - гр. Радомир. 

Организатори на събитието са Община Радомир и Общинският исторически музей в града.

В кръглата маса ще участват: проф. д-р Пламен Павлов - преподавател в катедра "Стара и средновековна история" към Историческия факултет на ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" - Велико Търново; доц. д-р Тодор Чобанов - зам.-кмет на Столична община; проф. д.и.н. Станислав Станилов - зам.-председател на Парламентарната комисия по културата и медиите, археолог и историк; доц. д-р Георги Николов - заместник-декан на Историческия факултет на СУ "Св. Климент Охридски".

Със свои изказвания ще се включат още: ас. Методи Златков от Националния археологически институт с музей на БАН, д-р Явор Митов от Регионален исторически музей в Кюстендил, д-р Петър Николов - заместник-министър на науката и образованието.

Всички те са специалисти историци и археолози и тяхното участие е от изключителна важност, защото ще даде още информация за личността и периода на управление на цар Гаврил Радомир.

Град Радомир е средновековен град, изграден над праисторическо селище в местността „Вахово“ над антично селище и некропол. Съществуването на Радомир като български град е отбелязано в Мрачката грамота на цар Иван Александър от 1347 г.

Градът никога не е променял името си. Легенди го свързват с първородния син на цар Самуил – Гаврил Радомир. Историческа фигура – символ на борбата за спасяване на българската държавност.

Всеки, който има интерес, е добре дошъл на кръглата маса, приканват организаторите.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK