Кръгла маса „100 години свободен Разлог”

снимки: Община Разлог

Научни дебати по повод 100 години от Балканската война и 100 години от Освобождението на Разлог се проведоха в читалището на курортния град.

Кметът Красимир Герчев приветства учените и многобройната публика, която се включи активно в събеседването за освобождението на своя град. По време на кръглата маса на тема „100 години свободен Разлог” градоначалникът поздрави съгражданите си и им пожела да бъдат горди от героизма на предците си, дали живота си за свободата.

На кръглата маса присъстваха д-р Мария Копанарова-Тасева-председател на Общински съвет - Разлог, инж. Венцислав Гърменов - зам.-кмет по социалните дейности, специалисти от отдел „Култура” в Общинска администрация - Разлог, общественици, учители и ученици.

„Не трябва да правим историята на страната ни розова, а да я приемаме такава, каквато е. Най-важното е, че трябва да си вземем поука от нея”, каза проф. Дойнов. На 11 октомври, по стар стил, град Разлог е освободен от турско робство от доброволческите чети. В наши дни градът празнува своя празник на 24 октомври по нов стил.

По време на кръглата маса на тема „100 години свободен Разлог” бе разгледан приноса на българската армия за освобождението на Разложкия край, както и участието на населението от Разлог и Разложко в борбите за освобождението и в Балканската война.

В събеседването проф. Дойно Дойнов представи своята теория за борбите на националното освобождение на населението в Разложко. Представена бе и ролята на първия кмет на общината Владислав Каназирев за възстановяване на реда в живота на Разлог, като бе даден нов прочит на няколко документа от сем. Каназиреви за освобождението на Разложкия край.

Един от лекторите н.с. д-р Георги Георгиев представи темата „Национално-освободителните борби в Разложко от Берлинския конгрес до Балканската война”. Обърнато бе внимание на участието на доброволческите чети в Освобождението на Разлог и Разложко. Инж. Герчев подари на лекторите плакети на Община Разлог в знак на признателност за научните анализи, посветени на града.

На кръглата маса в Многофункционалната зала на читалището в Разлог бе представена и книгата на проф. Дойно Дойнов „Левски - най-ясната загадка”.

 

снимки: Община Разлог
снимки: Община Разлог

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK