Крупна далавера с частни и общински земи за източване на държавни субсидии в община Гърмен нищи прокуратурата в Гоце Делчев

Снимка: Infomreja.bg, архив

Прокуратурата в Гоце Делчев е започнала разплитане на крупна далавера с общински и частни земи в община Гърмен, научи ИНФОМРЕЖА.

Първите сигнали са били подадени от жители, изселили се в Турция, които са потърсили земите си неотдавна, за да ги прехвърлят на свои роднини или да ги продадат.

Оказало се обаче, че земите им са отдадени под аренда за по 5 лева на декар, като процесът, който върви и в момента, е тръгнал още през 2015 г.

В тази връзка и други собственици на земи от Дебрен и околните села направили справка и също пропищели, че земите им са отдадени без тяхно знание под аренда, за което също са депозирали жалби в Районната прокуратура в Гоце Делчев.

След направена първоначална справка в службата по земеделие в Гърмен е установено, че под аренда на цена от 5 лева за декар са отдадени с незаконосъобразни договори повече от 400 декара общински земи.

Според решение на Общинския съвет в Гърмен, цената за отдаване под аренда на земя е 7 лева за декар.

Незаконното отдаване под аренда на частни и общински земи в село Дебрен продължава и е въпрос на дни престъпната група да бъде изобличена.

Запознати коментираха, че дори бил известен порочният кръг на далаверата и скандалът щял да гръмне скоро.

"Замесени са кметове на две села и техни роднини, огромното количество отдадена земя под аренда е на близки до въпросните кметове хора с цел за поредна година да излъжат държавата, за да получават субсидии за повече от 300 декара частна и общинска земя, отнета от собственици и общината незаконно и дадена под аренда на територията на село Дебрен", коментираха местни жители, подали жалби в прокуратурата срещу далаверата със земите им, които пожелаха имената им засега да бъдат запазени в анонимност.

 

КОМЕНТАРИ

Коментарите са забранени за тази статия.

FACEBOOK