Крум Зарков: Ветото на президента е аргументирано, очаквано и нормално

Снимка: Крум Зарков: Ветото на президента е аргументирано, очаквано и нормално 02.01.2018 | 14:47130по-малки букви по-големи букви Разпечатай © Pixabay

Ветото на президента върху антикорупционния закон е аргументирано, очаквано и нормално. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков пред БНР. „Корупцията е бичът на нашето общество.

В ГЕРБ също има юристи и политици, които разбират, че антикорупционният закон няма да проработи. Надявам се, че инатът ще отстъпи пред аргументите“, посочи той. По думите му президентът подчертава, че този закон има един огромен дефект. Разпоредбите в него няма да постигнат целта, която е заложена – ефективната борба с корупцията.

Народният представител обясни, че на сайта на президентството са качени подробни мотиви за ветото, като в тях няма и нито дума за това, че председателят на този орган ще се избира от парламента. „Поставен е принципно въпросът за конституирането на този орган.

Позицията на БСП е, че ако шефовете на този антикорупционен орган се определят от управляващото мнозинство и всеки един момент могат да бъдат отзовани от него, това ще политизира органа“, каза още Зарков.

Според него органът е рекламиран като единен, независим и антикорупционен, а става ясно, че няма да е нито едно от трите. „Това поставя под въпрос и целия смисъл на неговото съществуване. В България трябва да се научим, че когато има проблем, не трябва да го замитаме под килима“, коментира зам.-председателят на левицата.

Зарков коментира, че не трябва да се говори за председателството като за мантра, която да потуши всички скандали и "за шест месеца да стоим мирно, за да не се изложим пред чужденците". „Председателството насочва прожекторите към нас, но те не осветяват само розовата част, а сме пред прожекторите такива, каквито сме. Не е срамно, че имаме проблеми. Срамно е, че не искаме да ги решаваме.

Променим ли го, това ще е големият знак, че България е европейска държава“, каза още Крум Зарков.



 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK