Криза с броя на медицинския персонал! В битката с вируса влизат студентите

Снимка: Infomreja.bg

Очаква се почти всички области в страната да влязат в "червената зона"

Навлизаме в доста сериозна фаза на епидемията с Сovid-19 на територията на нашата страна.

Това обяви на редовния брифинг на Националния оперативен щаб здравният министър Костадин Ангелов.

За последното денонощие починалите са 29 и с тях общият брой нараства на 1048. Прави впечатление, че има починали, които са от по-млада възраст. Има починал на 50 години със сърдечно заболяване, мъж на 40 години, за когото към момента няма информация за придружаващи заболявания, жена на 46 години със сърдечно заболяване.

По отношение на медиците, които са в лечебните заведения на първа линия, общият им брой е 1727. Активните случаи към края на вчерашния ден са 590. От тях 513 са на домашно лечение, 74 са в лечебни заведения.

Петте области с най-много случаи на пациенти, които са хоспитализирани в лечебни заведения: на първо място е София с 425 случая; на второ място е Пловдив с 208; на трето място Благоевград със 197; на 4-то място Бургас с 97; на пето място Шумен с 82.

Най-големият проблем, пред който сме изправени в момента, е свързан с медиците, които са на първа линия, обяви здравният министър.

Имаме сериозен недостиг по отношения на техния физически капацитет. Всички са изморени! Голяма част от тях са заразени, голяма част от тях са болни, някои са и в реанимации, имаме и карантинирани. Имаме нужда от помощ. Решението го виждаме в активното участие на лекарите в доболничната помощ и по-специално тези в специализираната извънболнична медицинска помощ като специалистите в ДКЦ-тата, зави Ангелов.

Ще настоявам кметовете в общини, където имаме сериозен недостиг на медицински специалисти, да направят среща съвместно с директорите на лечебни заведения, с лекарите в извънболничната медицинска помощ и да намерят решения, свързани с назначаването им под някаква форма в лечебното заведение, така че тях да им се осигури възможност да помогнат на своите колеги и съответно за този техен труд да получат полагащото им се достойно възнаграждението, каза министърът.

Ще проведем конферентна видеоконферентна връзка с ректорите на медицинските университети и медицинските факултети в страната, за да обсъдим възможността студентите, които са шести курс медицина и професионалисти по здравни грижи в лечебните заведения да се включат в КОВИД битката, допълни Ангелов.

Доцент Кунчев представи актуалната информация към днешна дата за България, Европейския съюз и страните от икономическото пространство.

Изместването от оранжевата към червената зона продължава. През последните 14 дни в зелената зона остана само една област това – Видинска. Най-вероятно като краткосрочна прогноза може да се каже, че този процес ще продължи и по-голяма част от областите в оранжевата зона по-скоро ще попаднат от следващата седмица в червената, заяви Кунчев.

14-дневната заболеваемост в България продължава да е с много остра крива на нарастване. 14-дневната смъртност продължава тенденцията и при нея за увеличаване, но със сравнително по-ниски темпове, отколкото заболеваемостта. Продължава да се затвърждава тенденцията към постепенно намаляване на възрастта на засегнатите лица, без обаче това да води до по-висока смъртност, допълни доц. Кунчев.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK