Кристиан Вигенин: БСП смята да спечели изборите, когато и да е датата им

Снимка: Infomreja.bg

"Имаме обща цел с президента - дълбока промяна, изхвърляне на мутрите от властта, една различна България"

"4 април е една добра дата. Смятаме да спечелим изборите, когато и да е датата. Това  заяви зам.-председателят на БСП Кристиан Вигенин по БТВ. „Не виждам как определената дата за изборите ще попречи на хората да излязат да гласуват. Каквато дата заяви президентът, ние ще я приемем, вече го заявихме. Седмица по-късно ще ни даде малко повече време“, коментира Вигенин окончателното обявяване от държавния глава на датата за изборите за 45-о Народно събрание.

По думите му при всички случаи трябва да има адаптиране на текстове от Изборния кодекс, а ГЕРБ имат мнозинство в парламента и те ще преценят как да подходят: "Ние сме готови също да направим някакви предложения. Но няма да поемем инициатива, ако няма готовност от другата страна".

Социалистът подчерта, че няма съмнение, че ЦИК ще направи всичко по силите си да организира изборите. И призова - ако управляващите искат да подходят конструктивно и позитивно, да спрат да се оплакват от президента и да се съсредоточат върху ролята на правителството.

По повод изключването на Гергов от редиците на левицата, Вигенин каза, че БСП не се рои, а се консолидира. Има обаче хора, които не са преглътнали това, че тяхната линия не е била възприета.

Вигенин посочи, че Изпълнителното бюро е възложило създаването на работна група, ръководена от него, за да направи преглед на работата на партийната организация в град Пловдив и областта, а представеният доклад е представлявал ясна снимка на това какво е състоянието на организацията. "Изпълнителното бюро прецени, че изходът е това - изключването на Георги Гергов. Смятам, че това е ефект от натрупване във времето на въпроси, както и нарушение на Устава на партията, основата са и редица сигнали, постъпвали в Общопартийната контролна комисия, но и продължаващото противопоставяне на политиката, която спечели и на изборите за председател на партията, както и взаимодействието на Гергов с ГЕРБ".

Депутатът поясни, че това решение не е насочено срещу пловдивската организация и ръководствата в областта, то дава възможност за поставяне на работата на Пловдив на по-стабилна основа и завръщане на доверието към БСП в града. „Нека това да бъде използвано максимално добре и на предстоящите избори", призова Вигенин, като припомни, че това е вторият по големина град в страната и БСП се опитва да увеличи подкрепата си там.

На въпрос за конфликт между БСП и президента Радев, Вигенин изтъкна, че политическите опоненти на левицата са разпространявали манипулации. Един от опитите за отслабване на партията е било вбиването на клин между левицата и президента. "Ние имаме обща цел - дълбока промяна в България, изхвърляне на мутрите от властта, една различна България. Няма никакви основания да има търкания между нас и президента. Това беше потвърдено и от Корнелия Нинова, и от президента", категоричен бе Вигенин. Той обърна внимание, че решение за кандидатурата на БСП за президент ще се вземе след парламентарните избори, след обсъждане в партията, през структурите и накрая решение на Националния съвет. "Ние сме демократична партия", акцентира той.

На въпрос за съмнения за честността на предстоящите избори, Вигенин коментира: "Имаме съмнения, ще бъдем внимателни във всички действия оттук нататък. Търсим взаимодействие с всички партии, които ще участват в изборите, които желаят заедно да направим така, че изборите да бъдат честни, освен ГЕРБ ".

За изборния процес на предстоящия вот Вигенин изтъкна, че има мерки, които може да се предприемат. Той сподели наблюденията си от преминалите избори в Казахстан, където бе ръководител на мисията наблюдатели на Парламентарната асамблея на ОССЕ. „Впечатлява ме начинът, по който правителството в Казахстан проведе изборите и не само техническата им организация“.

 Кристиян Вигенин отправи апел към сънародниците си: "Участвайте в изборите!".

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK